Hlavní obsah

Nový žebříček zvládání covidu. Česko na chvostu, porazila ho i Brazílie

Foto: David Neff

České nemocnice zatím nápor covidových pacientů ustály. Ale jen s extrémním nasazením personálu, jako třeba v nemocnici v Mladé Boleslavi. (Ilustrační snímek)

Reklama

Česko je předposlední zemí v žebříčku odolnosti vůči pandemii koronaviru (Covid Resilience Ranking) agentury Bloomberg. Nejlepší hodnocení získaly Nový Zéland a Singapur. Nejhůře jsou na tom kromě Česka v Brazílii a v Mexiku.

Článek

Česká republika dosáhla 38,6 bodu ze 100. Již třetí měsíc po sobě vykazuje nejvyšší počet nově nakažených na 100 000 obyvatel. Aktuálně 2719, což je vůbec nejvyšší číslo ze všech hodnocených zemí. Absolutně nejhorší je také v počtu úmrtí na milion obyvatel (2340). Česku nepomohlo v umístění ani uzavření okresů, které zhoršilo jeho postavení v indikátorech, které hodnotí přísnost lockdownu, a omezení mobility.

Není žádným překvapením, že „žebříčku odolnosti“ agentury Bloomberg vévodí Nový Zéland, kde jeden komunitní přenos vyvolá národní pozdvižení a bleskurychlé uzávěry měst. V top desítce jsou ale i státy, které jdou světu příkladem, co se týká rychlosti očkování. Izrael tento měsíc obsadil 5. místo, kam se posunul z devátého. V zemi už dostala nejméně jednu dávku vakcíny polovina populace. Pro srovnání – v Česku dostalo nejméně jednu dávku zhruba 6,5 procenta obyvatel. Ukončené očkování má přibližně 3,6 procenta Čechů. V Izraeli došlo také díky klesajícímu počtu nových případů i úmrtí ke znovuotevření řady podniků a k uvolnění na hranicích.

Do desítky nejlepších míst pro život za doby pandemie patří také Austrálie (3.), či dokonce Čína (7.), odkud se koronavirus rozšířil do dalších států. Číňanům pomohly z krize přísné uzávěry měst. Z evropských zemí se do žebříčku probojovalo jediné Norsko (10.). Ze států Evropské unie je na tom nejlépe Finsko s 13. příčkou a Dánsko se 14. místem – zároveň jde o jediné dvě země z EU, které se dostaly do top dvacítky. Za Českem se umístilo jen Mexiko (53.)

10. nejlepších zemí

1.Nový Zéland

2. Singapur

3. Austrálie

4. Tchaj-wan

5. Izrael

6. Jižní Korea

7. Čína

8. Japonsko

9. Thajsko

10.Norsko

Hodnocení je sestaveno na základě deseti indikátorů. Mezi nimi jsou počet nově nakažených za měsíc na 100 000 obyvatel, počet úmrtí za měsíc na milion obyvatel, ale také hodnocení přísnosti opatření, míra omezení volného pohybu či prognózy ekonomického vývoje v roce 2021. Nově se hodnotí také počet naočkovaných obyvatel. V každé kategorii je uděleno 0 až 100 bodů. Body se sečtou a vydělí stem.

Žebříček zahrnuje 53 zemí, jejichž hrubý domácí produkt dosáhl v roce 2019 hodnoty alespoň 200 miliard dolarů (4,4 bilionu korun).

Jako premianty v očkování popisuje Bloomberg kromě Izraele i Spojené státy (21.), Velkou Británii (25.) či Spojené arabské emiráty (11.). Všechny země se za poslední měsíc posunuly o několik příček nahoru, a to hlavně díky počtu podaných dávek jednotlivých vakcín.

Evropa zatím platí daň za pomalé a mnohdy chaotické očkování, píše Bloomberg. V Evropě zatím dostalo první dávku vakcíny jen 6,7 procenta obyvatel. Ve Velké Británii už 23 procent. Například sousední Německo se umístilo na 23. místě, oproti minulému měsíci si ale díky uvolnění a mírnějšímu nárůstu nových případů polepšilo o jedenáct míst. Francie spadla kvůli uzávěře Paříže na 24. příčku.

Žebříčku míst, kde se žije příjemně i během pandemie, dominují asijské státy, které nasadily přísná opatření na počátku pandemie a ve většině případů je dodržují do dnešních dní. S výjimkou Singapuru ale zaostávají ve vakcinaci a příběh Izraele ukazuje, že nejúspěšnějšími státy se brzy stanou ty, které zběsile očkují. Bloomberg také podotýká, že nejlépe si vedou státy, které uzavřely hranice, ve kterých se tamní vlády těší velké důvěře lidí a kde panuje velká společenská soudržnost. Jako významný indikátor uvádí i funkční trasování, které stojí za dobrým umístěním Jižní Koreje a Japonska.

Celosvětově přibývá kvůli novým mutacím potvrzených případů i úmrtí a mnoho zejména rozvojových zemí ještě nevidělo ani jednu dávku vakcíny. Mexiko obsadilo poslední místo kvůli klesající ekonomice a více než 300 000 úmrtí na covid-19. Brazílie (51.), která zaujímá místo před Českem, zatím proočkovala pouhá 4 procenta populace a bojuje se šířením nové varianty koronaviru. Před Českem se ale umístily i země jako Bangladéš, Rumunsko či Nigérie.

Reklama

Doporučované