Hlavní obsah
Online

Nový Zéland hlásí první případy po 102 dnech

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Počet nakažených koronavirem překonal celosvětově 20 milionů, nejzasaženější zemí jsou nadále Spojené státy americké. Vývoj dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Německu začal po třech dnech opět strměji růst počet nově odhalených případů nákazy koronavirem, za uplynulý den jich bylo 1226. Uvedl to Institut Roberta Kocha, který v úterý informoval o 966 nově infikovaných lidech, v pondělí o 436. Ministerstvo zahraničí ve svém novém doporučení kvůli zhoršení epidemické situace varuje turisty před cestami do španělského regionu Baskicko a do Madridu.

- V Brazílii prudce stoupl počet nových případů koronaviru, když jich za uplynulý den zdravotníci odhalili přes 52 000, což je více než dvojnásobek oproti předchozí bilanci. Výrazně se zvýšil i počet lidí, kteří za den na komplikace spojené s chorobou covid-19 zemřeli, a to na 1274. O den dříve bylo obětí 703.

- Na Novém Zélandu se kvůli výskytu několika nových případů nákazy koronavirem po více než třech měsících možná zpozdí parlamentní volby plánované na 19. září. Premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že rozpuštění parlamentu, což je bezpodmínečně nutný krok pro vyhlášení voleb, se neuskuteční dnes, ale až v pondělí. O odkladu samotného hlasování se ještě nerozhodlo.

  • Řecko hlásí 262 nakažených za den, nejvíc od počátku pandemie

    V Řecku se za posledních 24 hodin potvrdilo 262 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, jde o nejvyšší počet za den od počátku pandemie. Informoval o tom dnes deník Kathimerini. Dosud byl nejvyšší nárůst případů za den 203, a to předchozí neděli.

    Celkem se v jedenáctimilionovém Řecku potvrdilo 6177 nakažených koronavirem. V souvislosti s nemocí covid-19, kterou tento koronavirus způsobuje, zemřelo v Řecku 216 lidí, z toho dva za poslední den. Průměrný věk zemřelých je 76.

    Z 262 nakažených za poslední den se jich 22 potvrdilo při vstupu do Řecka. Kvůli vyššímu počtu importovaných případů nákazy řecká vláda tento týden oznámila, že od pondělí bude požadovat maximálně tři dny starý negativní test na koronavirus od cestujících leteckou dopravou z České republiky, Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska a od všech, kdo do země vstoupí přes pozemní hranice, včetně řeckých občanů.

  • Itálie zavádí povinnost testování pro cestující z dalších zemí

    Itálie nařídila cestujícím z Chorvatska, Řecka, Malty a Španělska povinné testování před vstupem do země. Na seznamu zemí s úplným zákazem cestování je nově Kolumbie. Itálie se tak snaží předejít dalšímu šíření nákazy. Ve středu úřady zaznamenaly 481 nových případů a 10 úmrtí, což je dvojnásobek průměrných červnových hodnot. Ministr zdravotnictví Roberto Speranza ve středu pozdě večer oznámil, že vydal nařízení požadující provedení testů u všech letů ze zmíněných čtyř zemí, lety z Kolumbie mají být pozastaveny úplně.

    Řecko oznámilo ve středu 262 nových případů, což je jeho nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. Španělsko eviduje téměř 1700 nových případů. Na Maltě po několika dnech bez nákazy znovu zpřísňují opatření.

  • Deficit rozpočtu je v USA kvůli dopadům koronaviru na rekordu

    Deficit rozpočtu Spojených států za prvních deset měsíců fiskálního roku do konce července vystoupil na rekordních 2,81 bilionu dolarů (63,3 bilionu korun). Na vině jsou dopady nového koronaviru a s tím spojená opatření na podporu ekonomiky. Oznámilo to dnes americké ministerstvo financí.

    Za červenec deficit klesl meziročně i v porovnání s předchozím měsícem, a to na 63 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Vliv na to ale měly jen mimořádné faktory, zejména daně, jejichž splatnost byla kvůli koronaviru posunuta na polovinu července. Schodek za červenec je relativně nízký v porovnání s předchozími měsíci, kdy se americká administrativa snažila oživit ekonomiku poznamenanou šířením viru. Meziročně se červencový schodek snížil o polovinu, v červnu pak deficit činil 864 miliard dolarů.

  • Španělsko má opět více nakažených za den než předchozí dva dny

    Ve Španělsku se za poslední den potvrdilo 1690 nakažených novým koronavirem, údaj ale nezahrnuje madridský region. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví to dnes uvedl deník El País. V úterý přibylo ve Španělsku 1418 nakažených a v pondělí 1486. Minulý týden to bylo jeden den i 1772 případů, což bylo nejvíce od konce dubna. Nejvíce nakažených za den hlásí v posledních dnech Aragonie, Baskicko, madridský region, Andalusie a Katalánsko.

  • Rumunský premiér slíbil otevření škol, lidé ale budou mít roušky

    Rumunský premiér Ludovic Orban slíbil, že školy v zemi se v září otevřou, nicméně za přísných hygienických podmínek. Studenti, učitelé a další zaměstnanci budou podle něj muset nosit roušky a školy musí být vybaveny dezinfekcí. Rumunsko v posledních dnech bojuje s opětovným nárůstem počtu nakažených koronavirem. Dnes tamní úřady informovaly o 1415 infikovaných za posledních 24 hodin, což je nový rekord, napsal britský list The Guardian.

    „Naše rozhodnutí je jasné, školní výuka začne 14. září,“ řekl Orban během svého projevu v parlamentu. Rumunsko veškeré školy, školky i univerzity uzavřelo již v březnu ve snaze zabránit šíření nemoci covid-19. Následně úřady rozhodly, že veškerá školská zařízení zůstanou uzavřena až do konce akademického roku.

  • Švýcarsko rozšiřuje povinnost nošení roušek, prodlužuje zákazy shromažďování

    Švýcarsko prodlužuje zákaz shromažďování více než 1000 lidí o jeden měsíc, tedy až do 1. října. Švýcarská vláda „má v úmyslu zajistit, aby se epidemiologická situace nezhoršila,“ uvedla ve svém prohlášení. „Budou platit přísná ochranná opatření a akce budou muset být schváleny kantony s ohledem na místní epidemiologickou situaci. Omezení by měla platit plošně, například na sportovní, kulturní a náboženské akce.“

    Roušky jsou od 6. července povinné ve vlacích, tramvajích a autobusech, od soboty také na všech leteckých spojích. „Opatření se týká všech pravidelných a charterových letů vzlétajících ze Švýcarska nebo přistávajících ve Švýcarsku bez ohledu na leteckou společnost,“ uvedla vláda.

  • Brazílie má opět přes 50 000 nakažených za den, rekord v Kolumbii

    V Brazílii se opět prudce zvýšil počet nakažených novým typem koronaviru, za den přibylo více než 52 000 potvrzených případů. Po dvou dnech se tak čísla vrátila na denní nárůsty kolem 50 000. Rekordní denní nárůst počtu nakažených zaznamenala za poslední den Kolumbie, kde přibylo 12 830 potvrzených případů, výrazně ale přibývá infikovaných v posledním týdnu i v Argentině. Celá Latinská Amerika pak eviduje už 5,7 milionu nakažených, z toho téměř čtyři miliony lidí se uzdravily a na 225 400 pacientů v tomto regionu v souvislosti s nákazou zemřelo.

    Obavy z nárůstu počtu případů v Americe, zejména pak v posledních dnech v Kolumbii a v Argentině, vyjádřila v úterý i regionální šéfka Světové zdravotnické organizace (WHO) Carissa Etienneová. „Ta čísla nám jasně ukazují, že virus v našem regionu stále nemáme pod kontrolou,“ uvedla v úterý Etienneová. Celá Amerika už eviduje na 10,5 milionu nakažených koronavirem SARS-CoV-2, z toho zhruba polovina připadá na Spojené státy.

  • Galicie kvůli koronaviru zakazuje kouření na veřejnosti

  • Norsko zavádí karanténu pro cestující z dalších zemí

    Norsko dnes rozšířilo seznam zemí, které kvůli koronaviru nepovažuje za bezpečné. Do desetidenní karantény budou muset nově i cestující z Polska, Nizozemska, Malty, Islandu, Kypru, Faerských ostrovů a některých oblastí Švédska a Dánska. S odvoláním na prohlášení premiérky Erny Solbergové o tom informovala agentura Reuters.

    Kvůli nepříznivému vývoji epidemiologické situace Norsko již minulý týden znovu zavedlo povinnost karantény pro cestující z Česka, Francie, Švýcarska a Monaka. Izolaci pro cestující z Česka přitom Oslo zrušilo teprve v polovině července.

  • V nejlidnatější německé zemi začala škola, žáci musí mít roušky

    V nejlidnatější německé spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku dnes po více než šesti týdnech skončily letní prázdniny. Kvůli šíření koronaviru musí mít žáci i učitelé ve školách zakrytá ústa a nos, a to po celou dobu výuky. Severní Porýní-Vestfálsko je jedinou spolkovou zemí s takto přísným opatřením, informovala agentura DPA. Nařízení o nošení roušek při výuce se dotklo zhruba 2,5 milionu žáků. Výjimku dostaly pouze děti na speciálních školách a na školách základních (Grundschule), do kterých v Severním Porýní-Vestfálsku chodí děti od šesti do deseti let. Opatření má zatím platit do konce srpna.

  • Slovensko má 75 nově nakažených, nejvíce od konce dubna

    Na Slovensku za posledních 24 hodin přibylo 75 nových případů koronavirové nákazy, což je nejvyšší denní nárůst od konce dubna. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Zásadní podíl na nárůstu má podle slovenských médií rozšíření viru v jedné z firem v okrese Galanta na jihu země. Celkový počet pozitivně testovaných na Slovensku stoupl na 2 690, a země tak stále patří v Evropě k méně zasaženým, uvádí ČTK.

  • Číňanka měla po uzdravení opět pozitivní test na koronavirus

    Úřady v čínském městě Ťing-čou dnes informovaly o případu místní ženy, která před šesti měsíci prodělala nemoc covid-19 a o víkendu měla znovu pozitivní test na koronavirus. Napsala to agentura Reuters s tím, že není jasné, jaký je zdravotní stav dané pacientky. Podobné případy už byly zdokumentovány i ve Spojených státech. Vědci dál hledají odpověď na otázku, jak dlouho může lidem po překonání koronavirové nákazy vydržet imunita, uvádí ČTK.

  • Denní počet nakažených v Rakousku se opět přiblížil dvěma stovkám

    Počet potvrzených případů nákazy koronavirem se v Rakousku opět přiblížil hranici dvou stovek za den. Za posledních 24 hodin se potvrdilo 194 případů, informovala dnes agentura APA. Více případů zaznamenali v alpské zemi naposledy 11. dubna.

  • Jeden z fotbalistů Barcelony se nakazil koronavirem

    Zprávu přinesla stanice Sky Sports News s odvoláním na vyjádření katalánského klubu. Barcelonu čeká v nejbližší době utkání Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov.

  • V Bruselu jsou ode dneška povinné roušky na veřejných místech

    V Bruselu ode dneška platí povinnost zakrývat si nos a ústa na všech veřejných prostranstvích. Regionální vláda k opatření přistoupila kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem, informovala agentura AFP. Povinnost nosit roušku či si jinak zakrývat ústa a nos platí v celém Bruselském regionu. Už od 11. července musí lidé starší 12 let v Bruselském regionu nosit roušky ve většině uzavřených prostor, uvádí ČTK.

  • Obavy ohledně vakcíny jsou neopodstatněné, říká ruský ministr zdravotnictví

    Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško uvedl, že tvrzení, podle kterých může být ruská vakcína proti covid-19 nebezpečná, jsou neopodstatněná a má je na svědomí konkurence, uvádí agentura Reuters. Před vakcínou Sputnik V, která byla vyrobena v krátkém čase a zřejmě zatím nebyla testována na velkém množství dobrovolníků, varuje řada odborníků.

  • Srí Lanka díky pandemii hlásí úspěchy v ochraně slonů

    Zavedená karanténa na Srí Lance podle místních úřadů a ochránců zvířat výrazně pomáhá místní populaci slonů, ve které dochází k častým úmrtím slonů i lidí při vzájemných střetech. Loňský rok podle AFP zemřelo 405 slonů a 121 lidí. „Je to ale jen dočasný klid, farmáři znovu začnou bránit svá pole a zabíjení bude pokračovat,“ řekla Jayantha Jayewardeneová z organizace World Elephant Day.

  • Novozélandský Auckland je v karanténě, vláda zvažuje zavedení roušek

    Největší novozélandské město Auckland je od středy v karanténě. Rozhodla o tom vláda poté, co město v úterý po 102 dnech zaznamenalo několik nových případů nákazy koronavirem. Karanténa Aucklandu bude platit do pátku. Během ní by obyvatelé neměli chodit do škol ani do práce. Zároveň je ve městě zakázáno shromažďování více než deseti lidí. Vláda podle ministra zdravotnictví Chrise Hipkinse také dále zvažuje zavedení povinných roušek pro obyvatele Aucklandu, uvádí ČTK.

  • Britská ekonomika je poprvé po 11 letech v recesi

    Britská ekonomika klesla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 20,4 procenta. V meziročním srovnání se hospodářství propadlo o 21,7 procenta. Uvedl to dnes tamní statistický úřad (ONS) na základě předběžných údajů.

  • Německý ministr zdravotnictví je ohledně ruské vakcíny skeptický

    Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn ve středu řekl, že je skeptický ohledně ruské vakcíny proti onemocnění covid-19. „Abych měl důvěru v takovou vakcínu, domnívám se, že je opravdu velmi důležité, dokonce i během pandemie, řádně provádět studie, příslušné testy a zejména je zveřejňovat. Problém je ale v tom, že o vakcíně víme jen velmi málo, protože ruské úřady nejsou příliš transparentní, “ uvedl ministr. Před vakcínou Sputnik V, která byla vyrobena v krátkém čase a zřejmě zatím nebyla testována na velkém množství dobrovolníků, varuje řada odborníků. Je mezi nimi i výkonný ředitel české Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, podle něhož je povolení ruské očkovací látky na území Evropské unie nepravděpodobné.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy