Hlavní obsah

Nový Zéland kritizuje Erdogana, turecký prezident pouštěl voličům video střelby v mešitě

Nový Zéland kritizuje Erdogana, turecký prezident pouštěl voličům video střelby v mešitě.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Video vysílala i turecká televize, Erdogan ho na předvolebních mítincích ukázal tisícům lidí. Turecký prezident chtěl videozáznamem zřejmě ilustrovat útoky na islám a rostoucí islamofobii.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se dočkal kritiky za to, že na předvolebních mítincích ukazoval části z videozáznamu střelby ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch. Podle opozice a dalších kritiků video zneužil k získání politických bodů před nadcházejícími regionálními volbami.

První muž Turecka výňatky z videa ukázal na předvolebních mítincích, na nichž se snaží získat podporu pro svou Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP). Místní volby se konají 31. března. Video, byť částečně rozmazané, na shromážděních viděly tisíce lidí a vysílala ho i turecká televize.

Útočník, 28letý Australan Brenton Tarrant, vraždění živě streamoval. Uživatelé internetu video hojně sdíleli a stahovali; sociální sítě se jej snažily co nejdříve odstranit. Na Novém Zélandu bylo šíření a držení záznamu masakru klasifikováno jako trestný čin.

Erdogan chtěl videozáznamem ilustrovat útoky na islám a rostoucí islamofobii, napsala agentura AP. Tureckému prezidentovi se nelíbí, že se střelba nenazývá „křesťanským terorem“, když se činy muslimů označují za „islámský teror“. „Testují nás ze vzdálenosti 16 500 kilometrů vzdáleného Nového Zélandu a předávají nám odsud tímto způsobem zprávy. Jsme tu už 1 000 let a budeme zde až do apokalypsy,” řekl Erdogan v pondělí. „Z Istanbulu Konstantinopol neuděláte,” dodal.

Turecký prezident zároveň prezentoval i části z Tarrantova manifestu. Australan v minulosti dvakrát Turecko navštívil a v dokumentu píše, že Turci by měli být vytlačeni z evropské části Turecka za Bospor.

Erdogan událost obrátil také proti hlavnímu představiteli opozice: předsedu opoziční Republikánské lidové strany (CHP) Kemala Kiliçdaroglua obvinil, že odpovědnost za střelbu připsal islámu a muslimům. Kiliçdaroglu neštěstí v pátek odsoudil a při té příležitosti řekl, že islámský svět by se měl podívat do svých řad, aby příčinám terorismu porozuměl.

Faik Öztrak, místopředseda CHP, Erdogana obvinil, že video použil „jako propagandu kvůli třem nebo pěti hlasům“.

Novozélandský ministr zahraničí Winston Peters v pondělí turecké delegaci, která je na Novém Zélandu, řekl, že video jeho zemi nijak nezastupuje, když útočník byl Australan, a že Erdoganův čin může ohrozit Novozélanďany v zahraničí.

Facebook oznámil, že do 24 hodin od útoku z internetu odstranil 1,5 milionu videí masakru, při němž zemřelo 50 lidí.

Reklama

Doporučované