Hlavní obsah

Nový Zéland může vydat zakladatele Megaupload do USA, tam mu hrozí 20 let

Pirát Dotcom ztrácí vítr z plachet, v USA mu hrozí 20 let.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Kim Dotcom podle obžaloby způsobil majitelům autorských práv škodu 12,5 miliardy korun.

Článek

Novozélandský soud zamítl odvolání internetového magnáta německého původu Kima Dotcoma proti jeho vydání do Spojených států. Americká justice požaduje vydání zakladatele serveru Megaupload kvůli obviněním z porušování autorských práv a dalších trestných činů. Advokát Dotcoma podle agentury Reuters uvedl, že podá odvolání k vyšší soudní instanci.

Novozélandský oblastní soudce už v prosinci 2015 rozhodl, že Dotcom a další tři spoluzakladatelé serveru Megaupload Mathias Ortmann, Bram van der Kolk a Finn Batato mohou být vydáni do USA. Právníci se proti verdiktu odvolali.

Soud v pondělí rozhodl, že podle novozélandského práva Dotcom nemůže být vydán do USA za porušení autorského práva, ale může tam být vydán, aby se zodpovídal z podvodů. Také tři spoluobvinění muži mohou být podle soudu do USA vydáni.

„Americký Nejvyšší soud rozhodl, že obvinění z porušování autorských práv nemohou být hodnocena jako podvody. Tenhle malý detail na Novém Zélandu prostě ignorujme," napsal Dotcom na Twitter.

Dotcomovi hrozí 20 let, hraje se i o budoucí případy

Washington chce čtyři zakladatele Megauploadu soudit kvůli tomu, že jejich server podle americké prokuratury sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů (asi 12,5 miliardy korun) a že kriminální činností přes server vydělali více než 175 milionů dolarů (přes 4,3 miliardy korun). Dotcomovi hrozí až 20 let vězení.

Zakladatel serveru Megaupload obvinění odmítá a tvrdí, že nemůže být odpovědný za činy lidí, kteří se rozhodli využít jeho serveru k ilegálnímu stahování písniček nebo filmů. Američtí žalobci ale viní Dotcoma, který na Novém Zélandu získal povolení k pobytu, kromě porušování autorských práv i z praní špinavých peněz, vydírání a internetového podvodu.

„Z novozélandského autorského zákona jasně vyplývá, že provozovatel internetového připojení nemůže být odpovědný za jednání svých uživatelů. Pokud tedy nejste Kim Dotcom?" ptá se Dotcom na Twitteru.

Tato kauza je ve světě ostře sledovaná, neboť může podle expertů nastavit budoucí hranice toho, jaký obsah internetu mohou úřady kontrolovat v rámci ochrany duševního vlastnictví. Verdikt rozhodne také o tom, zda je provozovatel odpovědný za chování uživatelů.

Reklama

Související témata:
Megaupload

Doporučované