Hlavní obsah

Nový Zéland opět volí. Tentokrát ptáka roku, a to skandálně

Foto: Profimedia.cz

Pták hihi také známý jako medosavka hvízdavá.

Reklama

Jedny důležité volby má Nový Zéland za sebou, teď rozhoduje o Ptákovi roku. Soutěž má „grády“ kvůli skandálu, jenž se týká hlasování, ale také erotického obchodu, který podpořil opeřence s nezvykle velkými genitáliemi.

Článek

Již patnáct let se na Novém Zélandu odehrává každý rok soutěž, která chce přitáhnout pozornost k původním novozélandským ptákům, z nichž mnozí patří mezi ohrožené druhy. Podle britského listu The Guardian akce přerostla v národní posedlost.

Různé druhy ptáků mají vlastní manažery kampaní a konkurence je vysoká. V letošním ročníku dokonce zaznamenali rekordní účast v předčasném hlasování. Do jeho konce zbývá ještě pět dní, svůj hlas již ovšem odevzdalo 40 000 lidí.

Popularita soutěže přilákala zájem i z komerčního hlediska, například tento týden se podpory od sexshopu Adult Toy Megastore dostalo malému ptáčku hihi, který je znám zejména díky vyznávání polyamorie či velkými varlaty. Podle prohlášení obchodu je daný pták jediným, který se páří tváří v tvář.

„Jsme hrdí, že podporujeme hihi na ptáka roku 2020. Hihi vede mezi zpěvnými ptáky hnutí za sexuální pozitivitu a za to mu salutujeme a říkáme: VOLTE HIHI. Samci a samice tohoto druhu praktikují polyamorii, což je vzácné,“ nechává se slyšet erotický obchod. „Mužský zástupce hihi má navíc čtyřikrát větší varlata, než by měl mít. Jde o největší ptačí varlata na světě! Jak byste ho mohli nevolit?“

Polyamorie

Jde o životní styl, kdy jedinec žije v několika milostných vztazích, tj. udržuje intimní vztahy s více než jedním partnerem. Dané soužití probíhá za informovanosti a souhlasu všech zúčastněných.

Tvrzení o odsouhlasené polyamorii u ptáků hihi však bylo v rozporu s univerzitní tezí z roku 2004, která zjistila, že samci obcházejí samiččinu možnost volby právě prosazením pářící pozice face-to-face, tj. tváří v tvář, a tím dochází k nucené kopulaci.

Hihi je třetím ptákem novozélandské větve rodiny medosavek a minulosti byl nebezpečně blízko vyhynutí. Jeho ohrožení je ovšem v současnosti organizátory soutěže klasifikováno jako menší.

I když by se tak na první podle mohlo zdát, soutěž o ptáka roku není nevinnou záležitostí a podvádění jejím účastníkům není cizí. V úterý její pořadatelé oznámili nalezení 1500 podvodných hlasů ve prospěch ptáka jménem kivi Owenův, které byly prostřednictvím elektronické databáze odevzdány v pondělí večer a nelétavého ptáka poslaly do vedení.

„Je štěstí, že jsme zaregistrovali tohoto malého kiviho, který se pod rouškou noci snažil propašovat 1500 hlasů. Všichni naši ptáci si zaslouží šanci bojovat,“ cituje The Guardian mluvčí soutěže Lauru Keownovou.

Emma Rawsonová, manažerka kampaně pro daného ptáka kivi, uvedla, že proběhlý incident není stylem vystupování daného druhu. Kivi totiž jakožto národní symbol Nového Zélandu představuje hodnoty země, jako je demokracie, spravedlnost, rovnost a čestnost.

Mezi prominentní voliče účastnící se soutěže patří bývalá premiérka Helen Clarková (fanynka tučňáka žlutookého) i současná premiérka Jacinda Ardernová.

Reklama

Doporučované