Hlavní obsah

Nový Zéland po útoku na mešity odkupuje tisíce zakázaných zbraní

Cílem Nového Zélandu je odstranit nejnebezpečnější zbraně z oběhu.Video: AFP, Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Novozélandská vláda začala od majitelů odkupovat poloautomatické a útočné pušky, které v dubnu zakázala. Celkem se stáhne z oběhu asi 14 tisíc kusů. Ke zpřísnění zákona o držení zbraní došlo po teroristickém útoku ve městě Christchurch.

Článek

Nový Zéland zahájil proces odkupování zbraní. Země zakázala poloautomatické a útočné pušky po březnovém útoku na dvě mešity ve městě Christchurch. Vláda poté zpřísnění zákona o zbraních schválila 10. dubna. Pro změnu zákona o zbraních se vyslovilo 119 poslanců, jeden byl proti, napsala agentura Reuters.

Více než 208 milionů novozélandských dolarů, tedy asi tři miliardy korun. Tuto částku vyčlenila novozélandská vláda na odškodnění majitelů. Zbraně se budou odkupovat až do 20. prosince a cíl je jediný – odstranit nejnebezpečnější zbraně z oběhu.

Majitelům bude uhrazeno až 95 procent z původní ceny. Celkem by se odkup měl týkat asi 14 tisíc kusů.

„Majitelé zbraní s licencí získají spravedlivou odměnu za zbraně, které budou odkoupeny v příštích šesti měsících, a amnestie. Tento systém odškodnění uznává, že vlastníci licencovaných střelných zbraní nyní drží zakázané předměty bez vlastního zavinění, ale kvůli změně zákona,“ řekl na tiskové konferenci ministr pro policii Stuart Nash.

Zákaz se týká poloautomatických střelných zbraní nebo brokovnic, které se dají používat s oddělitelným zásobníkem s kapacitou více než pět střel. Vztahuje se také na doplňky používané k přeměně střelných zbraní na to, co vláda označila jako „zbraně vojenského stylu“.

K teroristickým útokům na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch došlo v polovině března. Zemřelo při nich 51 lidí. Útočníkem byl 28letý Australan, který se ve svém manifestu označil za rasistu a muslimy a imigranty za „vetřelce”.

Zpřísnění zákona o zbraních oznámila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová několik dní po útoku. „Šest dní po útoku oznamujeme zákaz poloautomatických pušek vojenského typu a útočných pušek,“ uvedla tehdy Ardernová.

Reklama

Doporučované