Hlavní obsah

Nový Zéland prodlouží lockdown. Kvůli deltě ale zvažuje změnu strategie

Foto: Profimedia.cz

Celostátní uzávěra na Novém Zélandu potrvá až do pátku, za posledních 24 hodin přibylo dalších 35 případů nákazy.

Reklama

Novozélandská vláda rozhodla o dalším prodloužení celostátní karantény, tentokrát o tři dny. Kabinet Jacindy Ardernové ale čelí kritice za pomalé tempo očkování a mluví se o změně vládní strategie pro boj s pandemií.

Článek

Celostátní karanténní uzávěra se na Novém Zélandu prodlužuje o další tři dny, tedy do páteční půlnoci, oznámila v pondělí premiérka Jacinda Ardernová. V Aucklandu, který je epicentrem současné vlny šíření koronaviru v zemi, budou restrikce platit přinejmenším do konce srpna, uvedla agentura Reuters. Současná vlna koronavirové nákazy podle předsedkyně vlády v zemi dosud nekulminovala.

„Nejbezpečnější možností je nyní pro nás všechny i nadále držet kurz,“ prohlásila Ardernová na tiskové konferenci. „Pokud nás svět něco naučil, tak je to opatrnost s touto variantou covidu-19,“ podotkla premiérka, podle níž je hlášeno 13 000 kontaktů s nakaženými mutací delta po celé zemi. To je více než v předchozích vlnách pandemie. „Delta změnila pravidla hry,“ dodala šéfka vlády.

Za uplynulý den testy odhalily 35 nově nakažených, celkem jich v současné době tato ostrovní země eviduje 107. Ze celkových 107 případů jich připadá 99 na Auckland a osm na Wellington, informuje deník The Guardian. Sedmdesát dva případů je epidemiologicky propojených, přičemž zbývající jsou stále předmětem vyšetřování.

Zemi se dosud vyplácel razantní postoj a tvrdé uzávěry či uzavírání hranic při prvních náznacích komunitního přenosu. V poslední době ale úřady na Novém Zélandu začínají čelit kritice kvůli pomalému tempu očkování. Aktuálně je v zemi plně naočkováno necelých dvacet procent obyvatel, alespoň první dávku vakcíny proti covidu-19 zdravotníci aplikovali necelým 34 procentům populace.

Kritika se ale neozývá jen ze stany veřejnosti nebo médií. Aktuální novozélandskou strategii boje proti pandemii zpochybnil i ministr právě pro boj s covidem-19 Chris Hipkins. Politik v nedělním vysílání pořadu Q+A řekl, že varianta delta vznesla „velké otázky ohledně dlouhodobé budoucnosti našich plánů“.

„Delta vyvolává několik velkých zásadních otázek, se kterými se budeme muset potýkat. Než se někdo nakazí a zároveň nemoc přenese i na někoho jiného, trvá méně než 24 hodin. To je něco, s čím jsme se během této pandemie ještě nepotýkali, mění to úplně všechno,“ řekl v pořadu Hipkins. „Znamená to, že všechny naše stávající ochrany začnou brzy působit jako méně vhodné a méně robustní, v důsledku čehož velmi pozorně zkoumáme, co můžeme udělat. V určitém okamžiku budeme muset začít být v budoucnu otevřenější,“ dodal ministr.

Začátkem měsíce premiérka Ardernová mimo představení plánů na znovuotevření hranic ale potvrdila, že země bude nadále pokračovat v nastoleném trendu tvrdých uzávěr. Tento přístup slavil úspěch, jelikož od února až donedávna Nový Zéland neregistroval žádné nové případy. Premiérka uvedla, že země zvolila „pečlivý přístup, který sice nezaručuje, že počet případů bude na nule, ale jakmile se v komunitě nákaza objeví, rozdrtíme ji“.

Jenže kartami zamíchala výrazně nakažlivější varianta delta. Epidemiolog Michael Baker řekl stanici RNZ, že strategie eliminace, jak se aktuálnímu způsobu boje proti covidu-19 na Zélandu říká, je v bližší budoucnosti nezbytná, dokud nebude naočkována větší část populace. „V mnoha ohledech si kupujeme čas, abychom se dozvěděli více o tom, jak v dlouhodobém měřítku bojovat proti tomuto viru,“ řekl Baker.

Začátkem tohoto měsíce premiérka Ardernová oznámila, že státní hranice Nového Zélandu zůstanou uzavřeny minimálně do konce tohoto roku. Cílem bude do té doby proočkovat naši populaci, cituje premiérku stanice BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované