Hlavní obsah

Nový Zéland truchlí s vámi, jsme jednotní, premiérka Ardernová a tisíce lidí uctily památku obětí

Novozélanďané uctili památku obětí útoku na mešity ve městě Christchurch.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Lidé po celém Novém Zélandu truchlili za padesát obětí ve městě Christchurch, které se minulý pátek stalo dějištěm teroristického útoku na dvě mešity. K tisícům Novozélanďanů se připojila i premiérka Jacinda Ardernová, zahalená v šátku po vzoru muslimek. Ve své řeči vyzvala obyvatele k jednotě.

Článek

Novozélanďané v pátek dvěma minutami ticha uctili 50 obětí útoku na mešity ve městě Christchurch spáchaného minulý pátek. K pátečním modlitbám přenášela muslimskou výzvu televize i rozhlas. Premiérka Jacinda Ardernová se připojila k tisícům lidí, kteří přišli do parku k mešitě Al-Noor, jež byla jedním z dějišť masakru.

Imám Gamal Fouda, který vedl modlitbu, řekl: „Máme zlomená srdce, ale nejsme poraženi.“ Mnoho žen přišlo na znamení solidarity s muslimskou komunitou na akce se zahalenými hlavami po vzoru muslimek.

Premiérka Ardernová apelovala na jednotu občanů. „Nový Zéland truchlí s vámi, jsme jednotní. Podle proroka Mohameda jsou věřící ve své vzájemné dobrotě, soucitu a účasti jako jedno tělo. Když trpí jakákoli jeho část, pociťuje bolest celé tělo,“ řekla.

Fouda byl v době útoku v mešitě a v pátek řekl, že střelec zlomil srdce milionům lidí na celém světě. „Dívám se dnes z téhož místa a vidím lásku a soucit. Jsme naživu, jsme spolu, odhodláni nedovolit nikomu, aby nás rozdělil,“ řekl Fouda.

Mnoho novozélandských mešit v pátek otevřelo své dveře návštěvníkům, kolem některých chtějí lidé vytvořit lidský řetěz jako symbol ochrany a podpory. Konal se také společný pohřeb 26 obětí, mezi nimiž byl i tříletý chlapec Mucaad Ibrahim.

Útok spáchal osmadvacetiletý Australan, který ve svém manifestu označil sám sebe za rasistu a muslimy a imigranty za „vetřelce“. Ardernová ve čtvrtek ohlásila zákaz poloautomatických pušek vojenského typu a útočných pušek.

Třiatřicetiletý Fahim Imam, který pochází z Christchurch a před třemi lety se přestěhoval do Aucklandu, přijel na akce do svého původního domova. Ohromila ho soudržnost lidí, s níž se setkal. „Od chvíle, kdy jsem v Christchurch, tady cítím lásku. Nikdy jsem nebyl hrdější na to, že jsem muslim. Jsem opravdu šťastný, že mohu říci, že jsem Novozélanďan,“ prohlásil Imam.

Do Christchurch zamířila i patnáctičlenná delegace muslimských představitelů. Byl mezi nimi také předseda libanonského muslimského svazu Samier Dandan, který působí v Sydney. „Byl to odporný teroristický čin spáchaný v krásném, pokojném městě,“ řekl k útoku. Setkal se s příbuznými některých obětí a řekl, že ho inspirovala jejich nezlomnost. „A musím vyjádřit úctu novozélandské premiérce za její postoj a za hlasitě pronesená slova,“ dodal.

Erdogan poděkoval za citlivou reakci

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil reakci novozélandské premiérky Jacindy Ardernové na situaci po teroristickém útoku za příkladnou. Do Turecka přijel novozélandský ministr zahraničí Winston Peters, aby si s tureckými politiky osobně vyjasnil dřívější Erdoganovy výroky ohledně střelby.

Na zasedání Organizace islámské spolupráce (OIC) Erdogan podle agentury Reuters poděkoval lidem a úřadům na Novém Zélandu za citlivost, s jakou na útoky ve městě Christchurch zareagovali.

Novozélandské představitele Erdogan ale v posledních dnech pobouřil svým výrokem, v němž varoval Australany a Novozélanďany s protimuslimskými postoji, že se z Turecka mohou vrátit do vlasti v rakvích jako předci bojující za první světové války na tureckém poloostrově Gallipoli. Turecký prezident také obvinil Západ z nenávisti vůči islámu. Erdogan také stále veřejně ukazuje část videa, na které je vidět, jak útočník zabíjí v novozélandské mešitě.

Reklama

Související témata:

Doporučované