Hlavní obsah

Nový způsob léčby popálenin. Izraelci testují hmotu, která vypadá jako lepidlo

Izraelci testují nový způsob léčby popálenin.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Izraelská společnost Nanomedic vyvinula přístroj, který může výrazně změnit způsob ošetřování popálenin. Namísto tradičních obvazů vybrané nemocnice používají přístroj, který na ránu nanáší vrstvu polymeru.

Článek

Přístroj SpinCare připomíná vodní pistoli a na ránu nanáší vrstvu hmoty vzezřením připomínající vrstvu lepidla. Hmota na ráně podle vědců vydrží dva až tři týdny. V momentě, kdy se pokožka po popálení zahojí, se sama od sebe odlepí.

Polymer nanesený přístrojem při léčbě nahrazuje svrchní vrstvu pokožky a je voděodolný. Zabraňuje tak mimo jiné šíření infekce a podráždění rány, ke kterému jinak dochází při převazování, píše agentura Reuters.

Technologie vyžaduje u každé popáleniny pouze jednu aplikaci látky. Podle vývojářů tak také značně ulehčí práci nemocničnímu personálu. Zároveň se ji může naučit ovládat prakticky každý.

Přístroj již testuje několik nemocnic v Izraeli a Evropě, kde vývojáři získali potřebná povolení. Do prodeje by měl přístroj jít v polovině roku 2019. Kolik bude přístroj stát, vývojáři podle agentury Reuters zatím nedokáží říct. Má ale být široce dostupný a tomu má cena odpovídat.

Vedení společnosti by v budoucnosti rádo vidělo svůj přístroj využívat nejen v nemocnicích, ale také domácími pečovateli.

Reklama

Související témata:

Doporučované