Hlavní obsah
Online

WHO hlásí nový světový rekord: více než 237 000 nakažených za den

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění v souvislosti s koronavirovou epidemií ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes ohlásila dosud nejvyšší denní nárůst počtu nakažených koronavirem od začátku pandemie. Po celém světě se podle ní za 24 hodin infekce potvrdila u rekordních 237 743 osob, uvedla agentura Reuters. Největší přírůstky pocházejí z nejvíce postižených Spojených států, Brazílie, Indie a Jižní Afriky.

- Počet nakažených koronavirem v Indii přesáhl jeden milion. Asijská země je po Spojených státech a Brazílii třetím státem, který tuto hranici překonal.

- Spojené státy zaznamenaly v posledních 24 hodinách 75 255 případů koronavirové nákazy, což je nejvyšší denní bilance od začátku pandemie. V zemi postupně přibývají nařízení o povinném nošení roušek.

  • Ve Španělsku utratí 100 000 norků, bojí se přenosu viru na lidi

    Španělské úřady rozhodly o utracení asi stovky tisíc norků poté, co se na farmě na severovýchodě země rozšířil koronavirus. Jako první onemocněla manželka zdejšího pracovníka v květnu. Později se nakazil i on a dalších šest lidí z firmy. V posledních dnech se ukázalo, že nakažených je i 87 % norků. Velmi podobně se koronavirus na farmách s norky šířil už v minulosti v Dánsku a Nizozemsku, kde dokonce tamní vládní studie přímo zmínila, že došlo k přenosu nemoci ze zvířete na člověka. Dosud ale není vyloučené, že spíš lidé přenesli nemoc na norky. Podle BBC firma dostane za utracení zvířat finanční kompenzaci.

  • WHO hlásí nový světový rekord: více než 237 000 nakažených za den

    Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes ohlásila dosud nejvyšší denní nárůst počtu nakažených koronavirem od začátku pandemie. Po celém světě se podle ní za 24 hodin infekce potvrdila u rekordních 237 743 osob, uvedla agentura Reuters. Největší přírůstky pocházejí z nejvíce postižených Spojených států, Brazílie, Indie a Jižní Afriky.

    Předchozí rekord v podobě 230 370 nakažených za den WHO hlásila 12. července. Úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19, vyvolávané koronavirem, se tento měsíc v průměru stabilně drží pod 5000 za den.

    Reuters dodal, že podle jeho výpočtů se celkový počet případů nákazy koronavirem na světě od začátku pandemie blíží k 14 milionům, což bude znamenat další milník v šíření infekce, která během sedmi měsíců zabila více než 590 000 lidí. Obdobná čísla uvádí i americká Univerzita Johnse Hopkinse, která sleduje vývoj pandemie celosvětově.

  • Ve francouzské Bretani znepokojivě přibývají případy nákazy koronavirem

    Reprodukční číslo znepokojivě vzrostlo také ve francouzské Bretani. Mezi 10. a 14. červencem tam poskočilo z 0,92 na 2,62, vyplývá z dnešních vládních dat. I ve Francii, kde si dosud pandemie vyžádala přes 30 000 obětí, jsou prudší nárůsty tentokrát záležitostí některých oblastí zejména na západě a jihu země.

    Kupříkladu v departementu Mayenne na západě připadá na 100 000 obyvatel téměř 53 případů nákazy, zatímco v celé Francii jde v průměru o 4,3 případy na 100 000 obyvatel, uvedl list Le Figaro na svém webu. V obavách ze zhoršení situace Francie od příštího týdne zavádí všeobecnou povinnost nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorech.

  • Britští vědci popsali šest různých typů nemoci covid-19

    Pacienty s nemocí covid-19 lze rozdělit do šesti různých kategorií s unikátními kombinacemi příznaků, přičemž u každé z variant má choroba různě závažný průběh. Uvádí to nový článek vědců z univerzity King's College London, kteří analyzují data zadávaná nemocnými lidmi do speciální mobilní aplikace. Podle agentury Reuters by poznatky mohly lékařům pomoci předpovídat, kteří pacienti s covidem-19 budou pravděpodobně potřebovat hospitalizaci.

    Vědci z King's College London nyní na základě shromážděných dat popsali šest různých variant covidu-19, které se vyznačují „specifickým seskupením symptomů nastupujících v charakteristických momentech při postupu nemoci“. Dva typy covidu-19 britský tým přirovnává ke chřipce, další označuje jako „gastrointestinální“ a zbylé tři klasifikuje jako „vážné“. Každý typ nemoci se údajně pojil s různě těžkým průběhem a různými potřebami pokud jde o léčbu.

  • Stoletý britský veterán Moore byl povýšen do rytířského stavu

    Britská panovnice Alžběta II. dnes na rytíře povýšila stoletého veterána Toma Moorea a udělila mu tak právo užívat titul sir. Mooreovi se během koronavirové krize podařilo vybrat 33 milionů liber (přes miliardu korun) pro vytížené britské zdravotníky.

  • V čínském Sin-ťiangu zrušili kvůli obavám z koronaviru 600 letů

    Více než 600 letů bylo dnes zrušeno v metropoli odlehlé čínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, Od čtvrtka se tam totiž potvrdilo pět případů nákazy novým typem koronaviru. Město Urumči rovněž pozastavilo provoz metra a uzavřelo několik rezidenčních bloků. Čínská metropole Peking naopak nezaznamenala 11 dní po sobě žádné nové případy infekce.

    Do západočínské oblasti Sin-ťiang, obývané převážně muslimy, se koronavirus vrátil po několika měsících. Jako první byla ve čtvrtek pozitivně testována 24letá žena, která trpěla bolestmi v krku, horečkou a bolestí hlavy. Nyní eviduje Sin-ťiang šest nakažených a dalších 11 pacientů, kteří měli rovněž pozitivní testy na koronavirus, ale jsou bez příznaků. Čína tyto asymptomatické případy do svých statistik nezahrnuje.

  • Dvě třetiny Američanů nevěří Trumpovým výrokům o koronaviru

    S tím, jak ve Spojených státech v posledních týdnech strmě stoupá denní počet infikovaných koronavirem, klesá mezi Američany podpora toho, jak na pandemii reaguje prezident Donald Trump. Asi dvě třetiny Američanů nevěří tomu, co prezident o koronaviru říká, 60 procent nepodporuje jeho kroky v boji proti šíření nákazy, informoval server ABC s odkazem na průzkum vypracovaný společností Langer Research.

    Trumpovu reakci na pandemii nyní schvaluje jen 38 procent dotazovaných. Na konci května to přitom bylo 46 procent a ke konci března s jeho kroky souhlasila těsná většina lidí, tedy 51 procent. Od té doby tak podpora Trumpa s ohledem na koronavirus klesla o 13 procentních bodů. Nespokojených však přibylo o 15 bodů na celkových 60 procent.

  • V Melbourne za poslední den přibylo přes 400 nákaz koronavirem

    Rekordních 428 nových případů nákazy koronavirem zaznamenal za posledních 24 hodin druhý nejlidnatější australský stát Victoria. Všechny případy infekce kromě pěti byly odhaleny v metropoli Melbourne. Pětimilionové město Melbourne již minulý týden kvůli rostoucímu počtu případů nemoci covid-19 obnovilo karanténní opatření.

  • Japonsko zaznamenalo nejvyšší denní přírůstek od dubna

    Japonsko za poslední den zaznamenalo 623 nových případů nákazy, což je nejvyšší denní přírůstek od 10. dubna. Oznámily to tamní úřady. Nejvyšší denní bilanci zaznamenalo i hlavní město Tokio, z celkového počtu nakažených jich 286 spadá právě k němu.

  • Do Belgie možná dorazila druhá vlna koronaviru

    Belgie se možná ocitla na počátku druhé vlny koronaviru, informuje agentura Reuters. Země zaznamenala nárůst o 32 % ve svých týdenních statistikách, zdá se ovšem, že jde spíše o lokální ohniska, nikoliv o plošné šíření nákazy.

    „Podle posledních čísel a nárůstu potvrzených případů můžeme jasně vidět, že jsme na začátku druhé vlny,“ uvedl v belgickém Rádiu 1 tamní virolog Marc Van Ranst.

  • Teherán kvůli novým případům koronaviru obnoví část uzávěry

    Teheránské úřady kvůli rychlému nárůstu počtu nových případů koronaviru obnoví část opatření, která už v minulosti zrušily. Mluvčí ministerstva zdravotnictví dnes řekl, že kromě jiného musí od soboty třetina státních úředníků pracovat z domova, bude zakázáno shromažďování a uzavřou se kavárny i čajovny.

    Írán za uplynulý den zaznamenal 2 400 nově nakažených a 180 úmrtí v souvislosti s komplikacemi onemocnění covid-19. V zemi se od začátku pandemie nakazilo více než 265 000 lidí a přes 13 000 jich zemřelo.

  • Úřady vyzvaly obyvatele Barcelony, aby kvůli koronaviru zůstali doma

    Regionální úřady v Katalánsku dnes vyzvaly obyvatele Barcelony, aby zůstali doma a nescházeli se po více než deseti. Lidé svým chováním mají pomoci zabránit dalšímu šíření koronaviru v situaci, kdy případů nákazy ve druhém největším španělském městě za poslední týden výrazně přibylo.

    Agentura Reuters napsala, že dnešní výzva úřadů neznamená pro Barceloňany povinnou karanténu, jde o preventivní krok, který jí má zabránit.

  • Slovenským hotelům se nedaří ani po uvolnění omezení

    Hoteliéři na Slovensku se i po uvolnění karanténních omezení původně zavedených v souvislosti s koronavirem potýkají s propadem zájmu turistů. Vytíženost hotelů a rezervace na letní měsíce podle Asociace hotelů a restaurací Slovenska výrazněji zaostávají za loňskem. Slovenská vláda zatím zvláštní opatření na podporu ubytovacích zařízení nezavedla.

    Vytíženost slovenských hotelů podle průzkumu asociace v červenci dosahuje 38 procent, zatímco ve stejném období loni to bylo až 72 procent. Hlavním důvodem je výrazný propad počtu návštěvníků ze zahraničí, ale i úbytek domácích návštěvníků. Nejhůře jsou na tom městské hotely.

  • Johnson: Fotbaloví fanoušci se na stadiony vrátí možná v říjnu

  • Netflix těžil z domácí karantény, nyní očekává méně předplatitelů

    Americký provozovatel placené internetové televize Netflix ve druhém čtvrtletí získal po celém světě 10,1 milionu nových předplatitelů. Firma těžila z opatření proti šíření koronaviru, kvůli kterým lidé trávili více času doma. Ve třetím čtvrtletí však Netflix počítá s prudkým zpomalením růstu, což vedlo k výraznému propadu ceny jeho akcií.

  • Počet mrtvých s nemocí covid-19 v Rusku překročil 12 000

    Počet lidí s covidem-19, kteří kvůli komplikacím provázejícím toto onemocnění zemřeli, překročil v Rusku 12 000. Za poslední den přibylo 186 smrtelných případů, jejich celkový počet se tak vyšplhal na 12 123, informovalo dnes ruské centrum pro boj s koronavirem.

    V Rusku se koronavirem dosud nakazilo více než 750 000 lidí.

  • Johnson chce dát 3 miliardy liber na podporu polních nemocnic

    Premiér Spojeného království by měl v pátek oznámit finanční injekci pro tamní dočasné nemocnice, která by měla dosáhnout částky 3 miliard liber. Tyto nemocnice by tak měly být otevřeny až do března a měly by být připraveny na boj s potenciální druhou vlnou koronavirové nákazy, informuje britský list The Daily Telegraph.

  • Britové by již mohli být dostatečně imunní vůči druhé vlně koronaviru

    Spojené království k dnešnímu dni hlásí celkem 294 116 případů nákazy koronavirem. Studie Oxfordské univerzity, nově přišla s informací, že Británie by již mohla dosáhnout dostatečné úrovně imunity, aby dokázala ustát druhou vlnu koronaviru, jejíž příchod odborníci na podzim předpokládají. Vědci věří, že mnoho lidí v zemi je vůči viru imunní, aniž by ho kdy chytili, a proto stačí, aby imunních bylo jen 20 % populace, nikoliv běžných 50 %.

  • Izrael na víkend zostřuje opatření proti nemoci covid-19, případů přibývá

    Izraelská vláda kvůli přibývajícímu počtu nakažených novým typem koronaviru pro nadcházející víkend zpřísnila opatření proti šíření nákazy. Lidé budou moci opouštět domovy, zavřené ale zůstanou obchody, nákupní střediska, bazény, kadeřnictví a kosmetické salony, zoologické zahrady, muzea či turistické atrakce, uvedla dnes v prohlášení izraelská vláda. Agentura Reuters poznamenala, že mezi Izraelci narůstá hněv kvůli tomu, jak si úřady v boji proti covidu-10 vedou.

  • Lídry EU čeká dlouhé jednání o rozpočtu a fondu krizové pomoci

    První tvrdá vyjednávání o balíku krizové pomoci ekonomikám a příštím sedmileté rozpočtu Evropské unie čekají dnes prezidenty a premiéry členských zemí. Po pěti měsících se sejdou tváří v tvář v Bruselu, aby se pokusili dojít ke kompromisům v otázkách objemu, složení či způsobu rozdělování peněz z fondu, který má oživit hospodářství zasažené koronavirovým výpadkem. Krátce před schůzkou však přetrvávají neshody a podle unijních činitelů není úspěch summitu zdaleka jistý.

Reklama

Hlavní zprávy