Hlavní obsah
Online

V Česku přibylo těžkých případů covid-19. Více je i nových nakažených

Konference na téma Věda a výzkum v boji s pandemií covid-19.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronaviru v Česku sledujeme v online zpravodajtsví.

Článek

Co byste měli vědět:

- Počet nových případů koronaviru se v úterý po třech dnech opět přehoupl přes sto. V Česku přibylo 103 nakažených, zatímco v pondělí a o víkendu se denní přírůstky držely kolem 60. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 4545 lidí. Od března se nakazilo 13 341 lidí, 8441 z nich se vyléčilo, 355 nemocných s covidem zemřelo.

- Uherskohradišťská nemocnice uzavřela jednotku intenzivní péče (JIP) a zastavila na ní příjem pacientů. Testy totiž prokázaly onemocnění covid-19 u devíti zaměstnanců nemocnice a jednoho z pacientů na pooperační JIP.

- V celém jihlavském okrese platí od úterních 15:00 znovu povinnost nosit roušky zejména ve vnitřních veřejných prostorách. S rouškou ale musejí počítat i účastníci venkovních hromadných akcí. Hygienici povinnost zavedli do odvolání kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem na Jihlavsku, za týden přibylo 15 nemocných.

Dění jsme sledovali také v úterý

  • Iniciativa COVID19CZ ukončila činnost

    Iniciativa představitelů technologických firem pro boj s koronavirem (jejímž členem byl i Seznam.cz) pod názvem COVID19CZ ukončila svou činnost. Její aktivity pro chytrou karanténu včetně aplikace eRouška a vzpomínkových map převzalo ministerstvo zdravotnictví. Dodavatelem a realizátorem chytré karantény 2.0 se stala státní firma NAKIT. „Přišli jsme s řešeními, která jsou unikátní a málokde jinde ve světě vznikla na dobrovolné bázi. Můžeme na sebe být pyšní. Jenže v tomto tempu nejde jet donekonečna. Doufáme, že jsme pomohli zachránit životy a nachystali půdu pro tvorbu řešení, aby v příští podobné situaci nemusel celý stát a ekonomika zastavit svůj chod. Je na čase poděkovat dobrovolníkům a projekty, které má realizovat stát, mu předat,“ uvedl Petr Šimeček z firmy Keboola a člen COVID19CZ.

  • Hygienici na Vysočině potvrdili dva nové případy

    Hygienici z Vysočiny potvrdili v kraji další dva případy nemoci covid-19. Jeden z nich podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Aleny Dvořákové souvisí s rozšířením nákazy ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Od začátku pandemie se podle hygieniků v kraji nakazilo koronavirem 231 lidí. Dnes testovali 122 lidí.

  • V souvislosti s církvickým ohniskem nepřibyli noví nakažení

    Hygienici dnes nezaznamenali žádné další nakažené z ohniska v Církvici na Kutnohorsku, nadále jich tedy je 51. Pokud příznivá situace vydrží, mohla by se uvolňovat přijatá mimořádná opatření. Lidé v okrese musejí od víkendu ve veřejných vnitřních prostorech nosit roušky, omezeny jsou hromadné akce a zakázány návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory. O dalším postupu má jednat v pátek krizový štáb Kutné Hory, řekla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

  • Covid se u dalších zaměstnanců Sanatorií Klimkovice neprokázal

    Nákaza koronavirem se v lázních v Klimkovicích zatím neprojevila u žádného dalšího zaměstnance. Nyní podstupují testy terapeuti a další pracovníci Sanatorií Klimkovice. Jde o lidi, kteří v předchozích dnech přišli do kontaktu s fyzioterapeutem dětského oddělení, který měl v pátek pozitivní test na covid-19.

  • Brněnští radní schválili pravidla pro prominutí nájemného

    Brněnští radní schválili postup pro podnikatele i spolky nebo neziskové organizace, které budou žádat o prominutí nájemného za nebytové prostory. Město chce podpořit ty, kteří kvůli opatřením proti šíření koronaviru museli omezit svou činnost. Žádosti lze podávat do 14. srpna. „Naši ochotu kompenzovat postiženým subjektům náklady na nájemné jsme proklamovali už v dubnu, ale aby byl proces co nejefektivnější a nejjednodušší, bylo potřeba počkat na kroky, které v tomto ohledu podnikne vláda, a na ně pak navázat,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

  • Škoda v Kvasinách nežádá testy na covid-19 od polských pendlerů

    Závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku nevyžaduje negativní test na nemoc covid-19 od pendlerů dojíždějících z Polska. Výjimkou jsou jen pracovníci z polského regionu Slezské vojvodství. V závodě se dosud nákaza neobjevila. Závod Kvasiny má asi 9000 pracovníků. Z toho je 2500 Poláků, kteří většinou denně dojíždějí. Závod je největším zaměstnavatelem v Královéhradeckém kraji.

  • Mimo ČR se od začátku prázdnin nakazilo 19 lidí

    Mimo ČR se za prvních třináct červencových dní pravděpodobně nakazilo 19 lidí, u kterých byl v tuzemsku nově diagnostikovaný covid-19. Po třech nákazách je zřejmě ze Slovenska a USA, dvě z Británie, Švédska a Chorvatska. Nakažení přijeli také z Ekvádoru, Peru, Španělska, Portugalska, Maďarska, Srbska nebo Ruska. Vyplývá to ze statistik, které na webu zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví. Za stejnou dobu přibylo v ČR 1284 nakažených.

  • Dotační program pro výzkum nemoci covid-19 bude spuštěn do konce léta

    Dotační program pro zdravotnický výzkum choroby covid-19 bude podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) spuštěn do konce léta. Rozdělovat se v něm bude na krátkodobé projekty 100 milionů korun. Loni šlo do zdravotnického výzkumu od ministerstva zdravotnictví 1,7 miliardy korun. „Rozhodli jsme se, že vypíšeme speciální výzvu pro krátkodobé projekty, které se týkají výzkumu a vývoje v oblasti nemoci covid-19. Požádali jsme Radu vlády pro vědu, výzkum a inovace o přidělení finančních prostředků ve výši 100 milionů korun,“ uvedl ministr. Nyní se podle něj připravuje metodika, aby mohl být program do konce léta spuštěn.

  • Schillerová: COVID III je připraven na vyšší zájem na podzim

    Záruční program COVID III pro podnikatele zasažené v souvislosti koronavirem je podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) nastavený správně. Jeho parametry nejsou příčinou současné nízké poptávky živnostníků a firem. Vyšší zájem se podle ní dá očekávat až na podzim, kdy skončí jiné formy státní podpory. Tématy k jednání může být prodloužení programu, případně rozšíření účelů jeho čerpání. Schillerová to řekla na brífinku po jednání prezidia České bankovní asociace.

  • V Moravskoslezském kraji přibylo 37 nakažených koronavirem

    V Moravskoslezském kraji přibylo od poslední úterní aktualizace dat 37 případů nákazy koronavirem, znovu nejvíce na Karvinsku. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídicího týmu Covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Celkem se podle těchto dat v regionu nakazilo 3 772 lidí.

  • Roušky budou v dopravě a budovách, termín se ladí

    Stát připravuje postup pro podzimní střet koronaviru s dalšími respiračními nemocemi. Cestování a přibývající lokální ohniska ale mohou s epidemiologickou situací zatřást i dříve. Více v článku Daniely Brodcové.

  • Jihomoravský kraj dal nemocnicím 18 termokamer

    Jihomoravský kraj předal svým nemocnicím 18 termokamer na měření teploty. „Dostaly je nemocnice v Kyjově, Znojmě, Břeclavi, Hodoníně, Vyškově, Ivančicích, Hustopečích, Letovicích a Tišnově,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). Kamery stály více než dva miliony korun a kraj je obdržel od ministerstva zdravotnictví. Dosud měřili teplotu zaměstnanci. Podle Vojty by se mohly hodit, pokud by se opětovně zhoršila epidemiologická situace týkající se nemoci covid-19. Cena jedné kamery byla přes 126 000 korun bez DPH.

  • Uherskohradišťská nemocnice uzavřela JIP kvůli nemoci covid-19

    Uherskohradišťská nemocnice uzavřela jednotku intenzivní péče (JIP) a zastavila na ní příjem pacientů. Testy totiž prokázaly onemocnění covid-19 u devíti zaměstnanců nemocnice a jednoho z pacientů na pooperační JIP. Další pozitivní pacient leží v nemocnici na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO), ale s případem nesouvisí.

  • V úterý přibylo po třech dnech opět více než 100 případů nemoci covid-19

    Počet nových případů koronaviru se v úterý po třech dnech opět přehoupl přes sto. V Česku přibylo 103 nakažených, zatímco v pondělí a o víkendu se denní přírůstky držely kolem 60. Aktuálně se s onemocněním covid-19 potýká 4 545 lidí. Od března se nakazilo 13 341 lidí, 8 441 z nich se vyléčilo, 355 nemocných s chorobou covid-19 zemřelo. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy