Hlavní obsah

Nových případů koronaviru opět ubylo

Foto: SZ Michal Šula

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nově potvrzených případů nemoci covid-19 v sobotu v Česku v mezitýdenním srovnání opět ubylo, laboratoře jich potvrdily 117, o deset méně než před týdnem.

Článek

Reprodukční číslo, udávající rychlost šíření nákazy, zůstalo na 0,90. Pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie, se tak drží 14 dní. Ke dnešku se nezměnil ani počet nově nakažených na 100.000 lidí za týden, zůstal na sobotních 11.

Hospitalizovaných s covidem je proti uplynulým dnům o něco méně, proti minulé sobotě jich je ale mírně více. Vyplynulo to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Od loňského 1. března, kdy byly v zemi potvrzeny první případy nemoci, se podle statistik prokazatelně nakazilo koronavirem 1,674 milionu lidí. Většina se vyléčila, 30.374 lidí s potvrzeným koronavirem zemřelo. V poslední době je ale obětí minimum, poslední eviduje ministerstvo zdravotnictví 21. července. Za celý první prázdninový měsíc je podle dosavadních údajů 12 zemřelých s covidem.

Počet hospitalizovaných s koronavirem se od počátku července držel pod padesátkou, v pondělí se ale přes ni přehoupl, od té doby však opět mírně klesl. K sobotě vyžadovalo péči v nemocnicích 44 pacientů s covidem. Proti pátku jich tak bylo o šest méně, naopak v porovnání s minulou sobotou o šest více.

Antigenních a PCR testů na koronavirus laboratoře v sobotu provedly téměř 88.000, zhruba o 1600 méně než před týdnem. U nejpočetnější kategorie prováděných testů - preventivních a plošných - klesl podíl pozitivních oproti minulému týdnu na 0,07 procenta z 0,09. U tzv. epidemiologické indikace testů, kdy jsou lidé testování například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních zvýšil na 0,25 procenta z 0,18. Podíl potvrzených případů u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, klesl z 0,89 na 0,84 procenta.

Stejně jako ubylo proti minulé sobotě testovaných, snížil se i počet naočkovaných lidí. Podle údajů ministerstva aplikovali zdravotníci v sobotu 25.909 dávek vakcíny proti covidu, přičemž o týden dříve dali injekcí přibližně o 7400 více. Počet podaných dávek za celou dobu očkování, které začalo v ČR na konci loňského roku, překročil 10,3 milionu.

Reklama

Související témata:

Doporučované