Hlavní obsah

Dva platy pro Červíčka. Senátor je i novým hejtmanem Královéhradeckého kraje

Foto: ODS

Nový hejtman Martin Červíček.

Reklama

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje dnes na ustavujícím zasedání zastupitelé zvolili lídra koalice ODS, STAN a Východočeši Martina Červíčka (ODS).

Článek

Senátor, bývalý policejní ředitel a dosavadní první náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství v čele hejtmanství nahradil Jiřího Štěpána z ČSSD, která po říjnových volbách skončila v opozici.

V kumulaci funkcí Červíček problém nevidí. Jak upozornily Seznam Zprávy, už před volbami působil zároveň jako senátor a vicehejtman pro dopravu, což je velmi vytížená gesce. V minulosti považoval souběh funkcí v Senátu a na kraji jako výhodný pro region a jeho obyvatele. Po zvolení senátorem působil na hejtmanství jako neuvolněný.

Vzhledem k tomu, že Martin Červíček je zároveň senátorem, bude mu nyní ze zákona snížena odměna hejtmana asi o 40 procent.

Dvě funkce, dva platy

Na rozdíl od poslanců, kteří v případě, že se stanou i ministry, pobírají pouze ministerský plat, pobírají poslanci či senátoři, kteří jsou zvoleni do funkce hejtmana či radního, platy dva. Někteří, jako třeba výše zmíněný Martin Červíček, působí na krajích jako neuvolnění radní či náměstci – pak nemají nárok na druhý plat, ale zpravidla inkasují každý měsíc odměnu za výkon funkce. Někdo dává jeden z platů na charitu. Řada politiků zastávajících dvě a více funkcí se však ke svým platům a nakládání s nimi nevyjadřuje.

Královéhradecký kraj v příštích čtyřech letech povede koalice čtyř subjektů – ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů.

„Prvním úkolem pro nové vedení kraje bude revidovat všechny kapitoly rozpočtu, avšak s cílem zachovat co možná nejvyšší míru investic, které souvisí s rozvojem a zaměstnaností kraje,“ řekl v nominačním projevu Červíček.

Podle něj bude nejdůležitější zvládnout situaci v souvislosti s epidemií koronaviru. „To znamená, že se budeme muset intenzivně věnovat stabilizaci a přípravě na další období především ve zdravotnictví a sociální oblasti. Kromě těchto operativních věcí nás čekají i systémové záležitosti především s ohledem na ekonomický vývoj, na výpadky příjmů z takzvaných sdílených daní,“ řekl dnes Červíček.

Jedním z prvních úkolů nového vedení kraje bude i projednání rozpočtu a možností, které se nabízejí s ohledem na investice. „Chceme udržet rozvoj obcí a kraje a to bude naprosto klíčová otázka,“ řekl Červíček.

Bude mít pět náměstků, minulý hejtman Štěpán měl náměstky čtyři. Prvním statutárním náměstkem pro investice, informační technologie a inovace se stal Pavel Bulíček (Piráti), druhým statutárním náměstkem poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), jenž bude řídit životní prostředí a zemědělství. Náměstkyní hejtmana pro sociální věci, cestovní ruch a kulturu se stala Martina Berdychová (Východočeši) a náměstkem pro finance Rudolf Cogan (STAN). Náměstkem pro školství a sport bude Arnošt Štěpánek (Piráti).

Radním pro dopravu a majetek byl dnes zvolen Václav Řehoř (ODS) a radním pro regionální rozvoj a dotace Adam Valenta (Piráti). Zdravotnictví povede lékař a bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK).

Krajské zastupitelstvo dnes kvůli pandemii koronaviru jedná v sále zastupitelstva za přísných hygienických podmínek. Dvě zastupitelky se jednání účastní na dálku pomocí internetového videopřenosu.

V kraji poslední čtyři roky vládla pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.

Reklama

Doporučované