Hlavní obsah

Novým olomouckým hejtmanem je Suchánek

Foto: FB Josefa Suchánka

Nový olomoucký hejtman.

Reklama

aktualizováno •

Novým hejtmanem Olomouckého kraje byl dnes na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen lídr Pirátů a STAN a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek.

Článek

V čele hejtmanství nahradil Ladislava Oklešťka z hnutí ANO, které po říjnových volbách zůstalo spolu s SPD v opozici. Olomoucký kraj v následujících čtyřech letech povede koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má 32 hlasů.

„Přebíráme kraj v nelehké době koronavirové pandemie, vysokého zadlužení a očekávaných dalších ekonomických důsledků krize. Také proto jsme se rozhodli snížit počet náměstků ze sedmi na čtyři,“ řekl Suchánek z hnutí STAN.

Nad dalšími ekonomickými dopady epidemie podle kandidáta na náměstka hejtmana Michala Záchy (ODS) visí velký otazník, už nyní je ovšem třeba počítat s krizí. „My do toho ale jdeme s velkou odpovědností a věřím, že se s tím popereme a kraj udržíme v provozuschopném stavu,“ uvedl.

Koalice Pirátů a STAN podle uzavřené koaliční smlouvy obsadí v jedenáctičlenné krajské radě stejně jako Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj čtyři křesla. Na ODS připadnou tři místa. V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. ČSSD se letos do zastupitelstva nedostala.

„Hodláme vykonávat správu Olomouckého kraje férově a transparentně, rozvíjet všechny oblasti Olomouckého kraje a zlepšovat životní podmínky všech jeho obyvatel. Klíčová rozhodnutí hodláme v radě přijímat konsenzuálně a přispívat tím ke zvyšování politické kultury v naší zemi,“ uvedl Suchánek, podle kterého budou do rozhodovacích procesů zapojeni i opoziční zastupitelé.

Nové vedení hejtmanství se podle Suchánka bude muset vypořádat s nepříznivými dopady pandemie koronaviru na hospodaření Olomouckého kraje. Zářijové odhady hovořily až o 900milionovém propadu letošních příjmů kraje.

Prvním náměstkem hejtmana byl dnes zvolen Ivo Slavotínek (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) a druhým Dalibor Horák (ODS). Na zbývající dva posty náměstků byli zvoleni Jan Šafařík (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) a Michal Zácha (ODS).

Krajské zastupitelstvo dnes kvůli pandemii koronaviru jedná v sále olomouckého magistrátu za přísných hygienických podmínek. Část zastupitelů se jednání účastní na dálku pomocí internetového videopřenosu. Ze svých domovů se prostřednictvím videokonference jednání účastní i Suchánek a Okleštěk, kteří minulý týden oznámili pozitivní testy na koronavirus.

Reklama

Doporučované