Hlavní obsah

Novým ombudsmanem poslanci těsně zvolili Křečka

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Stanislav Křeček

Reklama

aktualizováno •

Poslanci vybírali z trojice kandidátů. V tajné volbě se utkali někdejší poslanec ČSSD a zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček, vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm a advokát Jan Matys.

Článek

Novým ombudsmanem poslanci zvolili někdejšího poslance ČSSD a zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislava Křečka. Ve funkci nahradí dosluhující Annu Šabatovou.

Křeček těsně vyhrál o pouhé tři hlasy. 88 bylo nutné kvorum a Křeček jich získal 91.

Křečkovým soupeřem byl ve finále vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm, kterého navrhoval Senát. Ve druhém kole získal podporu 53 poslanců. Ke zvolení bylo třeba 88 hlasů. Už v prvním kole neuspěl další nominant Senátu, advokát Jan Matys.

„Pan prezident blahopřeje Stanislavu Křečkovi ke zvolení do funkce ombudsmana a děkuje všem, kdo mu vyslovili podporu,“ uvedl na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Debata na plénu se rozhořela po vystoupení Jaroslava Foldyny (ČSSD), který mluvil o snahách ovlivnit volbu v neprospěch kandidáta Stanislava Křečka. Foldyna uvedl, že se dozvěděl o tom, že Šimon Pánek z organizace Člověk v tísni poslal předsedům stran krátké textové zprávy. V nich jim podle Foldyny „v podstatě vyhrožuje problémy“, pokud budou volit Křečka. Jde podle Foldyny o výrazné ovlivňování volby. O organizaci navíc řekl, že „údajně pomáhá lidem“.

Foldynova slova vyvolala rozhořčení části opozičních poslanců, nařkli ho ze lži a vyzývali k omluvě. Šéfové ODS, Pirátů, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN přímo nebo zprostředkovaně uvedli, že od Pánka žádnou zprávu nedostali. „Nelžete tady, je to trapné,“ řekl Foldynovi předseda Starostů Vít Rakušan. Marek Benda (ODS) vyzýval Foldynu, aby uvedl, kdo tedy zprávu obdržel. Řekl, že si nedokáže představit, že by Pánek někomu psal výhrůžnou SMS.

Sociální demokracie se od Foldynova vyjádření o Člověku v tísni distancovala. Místopředseda Ondřej Veselý uvedl, že jde o Foldynův osobní názor, ne o názor ČSSD. „ČSSD si je plně vědoma toho, jakou práci odvádí Člověk v tísni v České republice i ve světě,“ řekl.

Foldyna na kritiku reagoval slovy, že se nemá za co omlouvat. Uvedl, že nezpochybňuje to, že Člověk v tísni je v některých případech prospěšný, v některých jiných se podle něho ale chová jako „hybridní politická organizace“.

Poslanci Václav Klaus mladší (Trikolóra) a Pavel Plzák (ANO) v diskusi zmínili oznámení spolku Milion chvilek, že v případě Křečkova zvolení uspořádá demonstraci. Podle Klause jde o útočení, vydírání a vyhrožování. „To nás ponouklo k tomu, že budeme volit pana doktora Křečka,“ řekl Klaus. Poslanci Trikolóry podle něho původně nechtěli volit nikoho, protože pokládají úřad ombudsmana za zbytečný a navrhli jeho zrušení. Plzák charakterizoval počínání spolku tak, že už nemá nic společného s demokracií.

Reklama

Doporučované