Hlavní obsah

Novým prezidentem Peru bude Castillo, Fujimoriová uznala svou porážku

Foto: Profimedia.cz

Velká část Peruánců není s výsledky voleb spokojena.

Reklama

Keiko Fujimoriová už před oznámením komise uznala svou porážku, obvinila však svého protikandidáta, že zvítězil nelegitimním způsobem.

Článek

Novým prezidentem Peru bude zástupce levice Pedro Castillo, který ve druhém kole hlasování začátkem června těsně porazil svou pravicovou rivalku Keiko Fujimoriovou. Po nejdelším sčítání hlasů za posledních 40 let to v úterý oficiálně vyhlásila volební komise.

O nové hlavě státu rozhodovali voliči v Peru 6. června. Ve druhém kole svedli Castillo a Fujimoriová velmi těsný souboj a nakonec je od sebe dělilo pouze 44 000 hlasů.

Volební úřady s vyhlášením vítěze dlouho čekaly, protože se musely zabývat stížnostmi, které Fujimoriová vznesla proti výsledkům v mnoha stovkách okrsků. Politička bez konkrétních důkazů poukázala na údajné podvody, podle mezinárodních organizací ale bylo hlasování v pořádku.

„Uznám výsledky, protože mi to nařizují zákony a ústava, na niž jsem přísahala. Pravda stejně vyjde najevo,“ řekla novinářům Fujimoriová, dcera uvězněného autoritářského exprezidenta Alberta Fujimoriho, která se o post prezidenta ucházela už po třetí.

Nová hlava státu se má na pětileté období ujmout úřadu 28. července. Jedenapadesátiletý Castillo, který je profesí učitel, nahradí ve funkci Franciska Sagastiho, který je od posledních voleb v roce 2016 už čtvrtým prezidentem jihoamerické země.

Volby před pěti lety vyhrál Pedro Pablo Kuczynski, který však v roce 2018 těsně před hlasováním o sesazení kvůli podezření z korupce rezignoval. Nahradil ho viceprezident Martín Vizcarra, jehož parlament sesadil loni v listopadu a jehož nahradil šéf parlamentu Manuel Merino.

Merino ale záhy též odstoupil po masových protestech v ulicích. Novým šéfem parlamentu, a tudíž i prezidentem se pak stal poslanec Sagasti.

Reklama

Doporučované