Hlavní obsah

Novým ředitelem lidického památníku bude historik Eduard Stehlík

Foto: Profimedia.cz

Eduard Stehlík.

Reklama

Předchozí ředitelka památníku Martina Lehmannová rezignovala v lednu kvůli sporu s některými lidickými pamětníky.

Článek

Novým ředitelem Památníku Lidice bude vojenský historik Eduard Stehlík.

Bývalý historik Vojenského historického ústavu v Praze a naposled ředitel odboru pro válečné veterány na Ministerstvu obrany zvítězil ve výběrovém řízení, do něhož se přihlásilo pět uchazečů.

„Udělám maximum pro to, aby se vztahy mezi památníkem a obcí daly do pořádku. Osobně obejdu všechny přeživší,“ řekl dnes Stehlík, co bude patřit k jeho prvním krokům. Lidicím věnoval několik svých knih, uvedl, že lidičtí ho znají a že je také autorem expozice v památníku.

V Lidicích nahradí Martinu Lehmannovou, která jako ředitelka vedla památník od dubna 2017 a letos v lednu rezignovala kvůli sporu s některými lidickými pamětníky. Kvůli tomu podala krátce po ředitelce Lehmannové výpověď i část vedoucích a odborných pracovníků.

Lidická starostka Veronika Kellerová, která je vnučkou lidické ženy a za přeživší se nyní vyjadřuje do médií,  řekla, že si lidičtí pamětníci zvolení Stehlíka přáli. Podle ní je Eduard Stehlík pro ně autoritou a má empatii.

Čtyřiapadesátiletý Eduard Stehlík se věnuje především československým vojenským dějinám, zejména období let 1914 až 1956. Už dříve ČTK řekl, že nové vedení památníku podle něj čeká práce krizového manažera, který musí zajistit navázání normálních vztahů s pamětníky a obcí, postavit potřebný pracovní tým a zorganizovat nejbližší akce včetně pietních aktů.

Reklama

Související témata:

Doporučované