Hlavní obsah

Novým šéfem CIA se stal Mike Pompeo, zastánce metadat i waterboardingu

Americký Senát potvrdil nového šéfa CIA.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Pompea navrhl do funkce nově zvolený prezident USA Donald Trump.

Článek

Ve druhém kole hlasování potvrdil v pondělí americký Senát nominaci Mikea Pompea do funkce ředitele CIA. Stalo se tak i přesto, že první kolo v pátek zablokovala opozice.

Demokratičtí zástupci Senátu během prvního kola protestovali proti příliš rychlému potvrzování kandidátů, do kterého se Donald Trump pustil hned v prvních dnech ve funkci prezidenta. Demokraté požadovali zvlášť v případě Pompea více času na prověření jeho osoby a především větší diskusi ohledně jeho nominace do čela CIA.

Zahraniční výbor amerického Senátu v noci odsouhlasil také nominaci bývalého šéfa ropné firmy ExxonMobil Rexe Tillersona na post ministra zahraničí.

Kongresman Mike Pompeo v pondělí složil přísahu a stal se ředitelem CIA. 

V rámci druhého kola hlasování se Pompeovi podařilo získat i hlasy mnohých demokratů, když výsledné skóre hlasování vyšlo v poměru 66 pro, 32 proti. Krátce po odhlasování také složil přísahu a stal se ředitelem organizace, která vznikla roku 1947.

Mezi dvaatřiceti odpůrci uchazeče na post ředitele CIA byl také původní prezidentský kandidát za demokraty Bernie Sanders, jenž apeloval na své kolegy obavou ze shromažďování citlivých dat. „Americká vláda má tolik informací o nás všech, až mi přijde, že dalším shromažďováním metadat tíhne naše demokracie k orwellovské společnosti,” řekl Sanders.

Mike Pompeo zasedá od roku 2011 ve Sněmovně reprezentantů USA za stát Kansas. Je známý jako kritik mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Vyjádřil se také ohledně údajného zmanipulování prezidentských voleb Ruskem, které je podle něho očividné.

Jeho hlavním cílem bude vytvořit lepší vztah mezi CIA a Donaldem Trumpem, jenž se na adresu Ústřední zpravodajské služby vyjadřoval v posledních měsících kriticky.

Mučení v CIA?

Podle agentury Reuters mají někteří zákonodárci pocit, že Pompeo může rozšířit sledování osob a obnovit tvrdé metody při výsleších, netají se totiž tím, že je zastáncem techniky waterboardingu, která je organizací Amnesty International považována za druh mučení.

Technika, při níž se vyslýchané osobě lije voda na obličej zakrytý například ručníkem, byla používána při výsleších například během španělské inkvizice. Pompeo by ji rád podle svých slov během vystoupení v Kongresu znovu zavedl.

Během čtvrtečního schvalovacího řízení v Senátu ale odmítl názor, že by chtěl v CIA zavést mučení vyslýchaných osob.

Reklama

Doporučované