Hlavní obsah

„Novým Stodolovým“ hrozí za popravu sběratele a plánování dalších vražd i výjimečný trest. Vraždili kvůli 34 tisícům

Před soudem stanuli vraždící manželé, kteří mrtvolu sběratele pohodili v kukuřičném poli. Zabít chtěli další tři lidi. Hrozí jim až výjimečný trest.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Až výjimečný trest hrozí manželům Petře a Jaroslavu Janákovým, kteří v pondělí stanuli před Krajským soudem v Hradci Králové. Loni v létě kvůli penězům zavraždili jednapadesátiletého sběratele vojenských předmětů, políčeno měli i na další dva sběratele a o život usilovali i třicetiletému muži z Jičínska, aby získali peníze z jeho pojistky.

Článek

Manželskému páru původem ze Semilska se kvůli jejich chladnokrevnosti začalo přezdívat noví Stodolovi, kteří kvůli penězům před 14 lety zavraždili osm lidí. Janákovi se rozhodli své finanční potíže řešit podobným způsobem, jen si místo seniorů vybírali sběratele známek či vojenských předmětů. Ty kontaktovali přes internet s nabídkou známek, historických zbraní a uniforem a snažili se je vylákat na odlehlé místo.

Jeden sběratel schůzku zrušil, neboť pár dnů předtím přišel o řidičský průkaz, čímž si nejspíš zachránil život. Druhý manželům oznámil, že si s sebou nevzal peníze a pojede si je vyzvednout do bankomatu až po prohlédnutí zboží, dvojice proto na domluvenou schůzku nedorazila. Třetí sběratel byl důvěřivější a ke dvojici nasedl do auta, kde ho Petra Janáková doslova popravila. Okradli ho o 34 tisíc korun, které měl připravené v ledvince.

Dvojice se k vraždě sběratele přiznala, kdo však dal podnět k zastřelení muže, na sebe vzájemně přehazují. Ve vazební věznici, kde jsou od loňského září, se dokonce rozvedli. „Manžel vybral místo na poli, tam jsem odjistila zbraň a střelila ho. Dělala jsem to, co mi manžel řekl, byla jsem jeho loutka,“ uvedla sedmadvacetiletá žena.

O tom, že sběratele okradou a zavraždí, vypovídal Jaroslav Janák v přípravném řízení, v pondělí před soudem však přišel s jinou verzí. „Byli jsme domluveni, že je okrademe, svážeme, zbijeme a odjedeme,“ vypověděl nyní před soudem. Na otázku soudce, proč si tedy nijak nekryli obličej, nedokázal odpovědět. Nelegálně drženou zbraň prý měli připravenou na případnou sebeobranu.

Kromě vraždy pražského sběratele a přípravě loupežných vražd dalších dvou mužů jsou Janákovi obžalováni i z dvou pokusů o vraždu třicetiletého muže z Jičínska, který si chvíli předtím uzavřel životní pojistku. S přípravou jejich vraždy jim měl pomáhat tehdejší zaměstnanec pojišťovny Martin Herzán. Podle obžaloby se měl s Janákovými dohodnout, že se postará o vyplacení milionové částky, o kterou se s nimi podělí.

Janák se muže nejprve pokusil srazit autem, což se mu nepodařilo, oběť střet odnesla jen zhmožděninami a oděrkami. O tři měsíce později se s mužem znovu sešli a podali mu kávu s minimálně čtyřmi rozpuštěnými tabletami rohypnolu a omámeného ho posadili do auta, které poslali ze srázu. I tuto nehodu muž přežil bez vážnějších poranění, měl pouze otřes mozku a několik oděrek.

„Jedná se o jeden dokonaný zločin vraždy, dva v přípravě a dva v pokusu, to vše z majetkových důvodů, tak všichni obžalovaní jsou ohrožení trestní sazbou až výjimečného trestu,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Senát plánuje v úterý a ve středu vyslechnout svědky a znalce a rozsudek by mohl padnout už 16. října.

Reklama

Doporučované