Hlavní obsah

Novým vlastníkem Českých Radiokomunikací budou fondy Cordiant Digital

Foto: ČTK/Šulová Kateřina, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Cordiant Digital Infrastructure Trust investuje především do základní infrastruktury digitální ekonomiky.

Článek

Největšího tuzemského provozovatele televizních a rozhlasových vysílačů České Radiokomunikace (ČRa) koupily od fondů Macquarie Asset Management fondy Cordiant Digital Infrastructure. Macquarie v Českých Radiokomunikacích působily deset let. Uvedly to dnes v tiskové zprávě. Cenu nezveřejnily.

Cordiant Digital Infrastructure Trust investuje především do základní infrastruktury digitální ekonomiky, jako jsou datová centra, sítě optických kabelů a mobilních vysílačů ve Velké Británii, Evropě a Severní Americe.

České Radiokomunikace vykázaly ve fiskálním roce končícím v březnu 2020 výnosy dvě miliardy korun a ztrátu 576 milionů Kč. ČRa provozují síť 660 telekomunikačních vysílačů, z toho 86 využívaných pro šíření televizního a 97 pro šíření rozhlasového signálu, a 3730 kilometrů optických kabelů. Kromě podpory celoplošného vysílání a konektivity nabízejí České Radiokomunikace rovněž cloudové služby a služby datových center a stojí v čele rozvoje technologie pro internet věcí napříč Českou republikou.

„České Radiokomunikace jsou národním šampionem s bezkonkurenčním portfoliem aktiv v klíčové evropské zemi. Těšíme se, že můžeme společně s jejich silným manažerským týmem, zaměstnanci a ostatními důležitými partnery pokračovat v budování Českých Radiokomunikací jako vedoucí digitální infrastrukturní platformy obsluhující trhy vysílání, telekomunikací a datových center,“ uvedl předseda představenstva Cordian Digital Infrastructure Steven Marshall.

Fondy Macquarie European Infrastructure Fund II (MEIF2), Macquarie European Infrastructure Fund III (MEIF3) a Macquarie Mercer Infrastructure Trust vstoupily do Českých Radiokomunikací v roce 2011. Od té doby stály České Radiokomunikace v čele přechodu na druhou generaci pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 a vysílání digitálního rozhlasu DAB+ v ČR. České Radiokomunikace rovněž investují do zavádění mobilních sítí páté generace (5G) a vybudovaly zázemí pro nabídku služeb v oblasti internetu věcí, cloudových služeb a služeb datových center.

Macquarie Asset Management v současnosti v Česku spravují investici do společnosti GasNet, která je provozovatelem distribuční sítě plynu v celkové délce 65 000 kilometrů s 2,3 milionu přípojek po celé ČR.

Investičním správcem fondů Cordiant Digital Infrastructure Trust je společnost Cordiant Capital. Cordiant investuje do globální infrastruktury, nemovitostí a formou omezených partnerských fondů a řízených účtů také do soukromého úvěrového a kapitálového financování v oblasti infrastruktury. Klientská základna společnosti Cordiant zahrnuje globální pojišťovací společnosti, penzijní společnosti a správce rodinného jmění.

Reklama

Doporučované