Hlavní obsah

Nudný čínský prezident a malý kohout Sarkozy: Obamovi vycházejí memoáry

Foto: Profimedia.cz

Barack Obama, 44. prezident Spojených států.

Reklama

Země zaslíbená. Tak se jmenuje kniha memoárů bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, která vychází v úterý. Obama se v ní ohlíží za osmi roky v Bílém domě a ne zrovna lichotivě komentuje i některé známé politiky.

Článek

Čtyřiačtyřicátý americký prezident Barack Obama se ve svých pamětech řádně rozepsal. Kniha, která přichází na pulty knihkupectví v úterý 17. listopadu, čítá 700 stran. Původně přitom Obama plánoval, že napíše stran 500 a bude s knihou pamětí hotový do roka. Nakonec se ale protáhlo obojí – rozsah i čas, v němž exprezident své dílo Země zaslíbená (A promised Land) sepisoval.

Kniha přitom nekončí Obamovým odchodem z Bílého domu, ale už v květnu 2011, den před zabitím teroristy Usámy bin Ládina. Očekává se, že tato kniha není poslední a zbylé období zachytí její pokračování.

Země zaslíbená je méně intimní a političtější než předchozí Obamovy knihy. Bývalý prezident nabízí detailní pohled na hlavní problémy, kterým čelil během svého prvního funkčního období, včetně ekonomiky, zdravotní péče, imigrace, životního prostředí a války v Afghánistánu.

Jak píše deník New York Times, používá Obama při popisu jednotlivých událostí velmi často slovo možná – jako kdyby uvažoval o alternativách k tomu, co se stalo, a zároveň přiznával své pochybnosti a nejistotu.

Obama zachytil také posílení Republikánské strany a dynamiku postupného rozdělování americké společnosti. Bezmoc a zášť, kterou cítili pozdější Trumpovi voliči, připisuje dřívější deregulační politice právě republikánů.

„Nerad to říkám, ale čím hůř se lidé teď cítí, tím lépe pro nás,“ cituje nejmenovaného republikánského senátora, který byl k prezidentovi upřímný. Výsledkem byl výprask v roce 2010, kdy demokraté přišli o 63 křesel ve Sněmovně reprezentantů.

Bývalý nájemce Bílého domu v pamětech vzpomíná i na některé světové lídry, s nimiž během prvního mandátu jednal. Když píše o bývalém čínském prezidentovi Chu-ťin Tchaovi, vypráví o tom, jak mu čínský vůdce monotónně předčítal z dokumentů, které si na jednání přinesl. Obama to nakonec nevydržel a svému protějšku řekl, že „získáme čas oba dva, když si dokumenty vyměníme a přečteme podle svého“, citoval list Le Figaro.

O někdejším francouzském prezidentovi Nicolasu Sarkozym Obama napsal, že „vyčnívá jako malý kohout“. Sarkozy se během svého mandátu v Elysejském paláci proslavil mimo jiné jistou hyperaktivitou a mediální všudypřítomností.

Ještě horší úsudek má Obama o republikánském senátorovi Mitchi McConnellovi: „Svůj nedostatek charismatu (…) více než vykompenzoval disciplínou, promyšleností a úplnou absencí emocí, které dal do služby chladnému dobytí moci,“ píše.

Obama zachytil i reakci své ženy Michelle na svoji kandidaturu: „Já nechci, abys kandidoval na prezidenta… Bože, Baracku, kdy už toho bude dost?“ povzdychla si budoucí první dáma, která byla posléze svému manželovi důležitou oporou. Když se ho nyní v televizním rozhovoru zeptali, zda by přijal místo v kabinetu nového prezidenta Joea Bidena, Obama odmítl kvůli tomu, že by od něj Michelle v takovém případě odešla. Michelle Obamová se kvůli roli první dámy musela vzdát své právnické kariéry, která by ji jistě naplňovala více.

Jak píše britský list The Guardian, Obamovým se jejich literární práce vyplácí. Manželé podepsali smlouvu s nakladatelstvím Penguin Random House na 65 milionů dolarů (1,4 miliardy korun). Dobrou zkušenost už přitom mělo s memoáry Michelle, kterých se prodalo přes šest milionů výtisků.

Reklama

Související témata:

Doporučované