Hlavní obsah

Proč by se měl Zeman obávat Drahoše. Vědci promluvili

Kdo je Jiří Drahoš a místa, odkud čerpá podporu. Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Silné stránky Zemanova soupeře. Jeho životopis je takovým ideálním životopisem amerického prezidenta, říká jeden z kolegů.

Článek

Vědec, ale i manažer. Role, které jsou pro prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše vůbec nejtypičtější.

Vědec, který po prvním kole volby stojí Miloši Zemanovi v opětovné cestě na Hrad, strávil podstatnou část života v laboratořích. Ale stejně tak ve vedení vědeckých institucí.

Video: Drahoš oslavuje postup, soupeři slíbili pomoc proti Zemanovi

Zemanova soupeře přišli podpořit Sommerová, Pačes i Šteindler. Video: Jolana Humpálová

Když Televize Seznam natáčela před přímou volbou prezidenta jeho profil, bývalí kolegové z Ústavu chemických procesů připomínali, že byl pro ně slušný, ale také rozhodný a přísný šéf.

„Několik let jsme spolupracovali, pak se Jiří Drahoš přesunul do vedení. Vycházeli jsme velmi dobře, ale umí být přísný, když o něco jde,” vzpomíná exkolega Marek Růžička.

Spisovatel a ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět pak zná Jiřího Drahoše z působení v Akademii věd, kde Drahoš pracoval osm let.

„On začne bojovat, když o něco jde. Volí slova a nejdříve přemýšlí, než něco řekne. Proto může na někoho působit váhavě, nudně,” říká Jiří Padevět, který s Drahošem udělal například knihu rozhovorů o vědě.

„Při práci nad knihou jsem zjistil, že jeho životopis je takovým ideálním životopisem amerického prezidenta, nejsou v něm žádné stíny,” říká ještě Padevět, který je zároveň členem poradního týmu Jiřího Drahoše.

Na reportáž z prostředí, kde se Jiří Drahoš těší maximálnímu respektu, se podívejte v úvodu tohoto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované