Hlavní obsah

NÚKIB firmě Huawei napsal, že její technologie nadále považuje za riziko. V čem spočívá, neupřesní

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

NÚKIB názor na Huawei nezměnil.

Reklama

aktualizováno •

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nezměnil své stanovisko, technologie čínské společnosti Huawei považuje nadále za bezpečnostní riziko. ČTK to dnes sdělil mluvčí NÚKIB Radek Holý. Ředitel úřadu Dušan Navrátil v dopise čínskou společnost informoval, že NÚKIB ani nemíní upřesňovat, v čem přesně riziko podle něj spočívá, vyplývá to z úryvku dopisu, který získala redakce Aktuálně.cz.

Článek

NÚKIB dnes odeslal Huawei požadovanou odpověď na dopis, v němž čínská firma požadovala zrušení nebo úpravu varování, které NÚKIB vydal v prosinci.

„Dnes v odpoledních hodinách odeslal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost odpověď na dopis společnosti Huawei. Jelikož jsme nezaznamenali žádné skutečnosti, které by nás vedly ke změně stanoviska obsaženého ve varování ze 17. prosince 2018, naše stanovisko je neměnné a varování zůstává i nadále v platnosti," uvedl Holý.

Podklady o hrozbě, kterou představuje Huawei, jsou podle úřadu tajné. „Tyto podklady, které existenci hrozby v oblasti kybernetické bezpečnosti náležitě dokládají, jsou většinou utajovanými informacemi, a proto je nebylo možno blíže konkretizovat v odůvodnění varování a není to možné ani v tomto dopise," píše se podle Aktuálně.cz v dopise.

Huawei požadoval odpověď do dneška. Její přijetí odpoledne potvrdila mluvčí firmy Magda Teresa Partyka. Společnost ji podle ní v současné době analyzuje a připravuje další kroky.

Podle Huawei varování českého úřadu porušilo mezinárodní právo, firma hrozí Česku arbitráží. Na základě varování NÚKIB některé státní instituce omezily používání produktů firem Huawei a ZTE, například Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z tendru za půl miliardy korun na portál Moje daně. Proti varování vystoupilo čínské velvyslanectví.

Mediální zástupce Huawei Filip Matys již dříve ČTK sdělil, že dopis není ultimátem. Nehrozí podle něj, že by třeba Huawei omezila podporu svých technologií používaných v českých telefonních sítích.

Varování NÚKIB před technologiemi zmíněných firem se týkalo systémů zařazených do tzv. kritické informační infrastruktury, případně významných informačních systémů. Kritická infrastruktura představuje sítě a služby nezbytné pro obyvatele státu, například komunikace či rozvody energií. Vláda v lednu uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru čínských firem.

Reklama

Doporučované