Hlavní obsah

O Archeologické léto je zájem, do září bude na programu ještě řada procházek

Foto: Adhi Agus Oktaviana / Griffith University, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Sázavský klášter, Dolní Věstonice či Pavlov patří mezi nejpopulárnější místa v programu Archeologického léta, při kterém mohou lidé vyrazit na komentované prohlídky vybraných archeologických lokalit.

Článek

O akci, která se letos koná podruhé, je velký zájem. Lidé mají podle Jarošové nejraději venkovní exkurze. Řadu z nich lze ještě v následujících týdnech navštívit.

Dosavadní souhrnnou návštěvnost pořadatelé nesdělili. Podle Kristiny Jarošové z Archeologického ústavu Akademie věd ČR však mnohdy na prohlídky různých archeologických lokalit dorazí i dvojnásobek lidí oproti údajům z rezervačního systému.

Jarošová uvedla, že na komentovaných prohlídkách bývá odhadem 25 až 35 lidí. „Ale už se nám i stalo, že na jednu prohlídku přišlo 70,“ podotkla archeoložka. Zájem je podle ní především o lokality v terénu. „Měli jsme i některé muzejní expozice, ale o ty takový zájem nebyl. Lidé prostě chtějí být venku,“ konstatovala Jarošová.

Nejvyšší návštěvnost je většinou na moravských lokalitách, jako jsou Dolní Věstonice a archeopark v Pavlově, řekla Jarošová. „Co se týče Čech, tak nejvyšší návštěvnost je zaznamenaná na Sázavském klášteře a určitě i na Staré Kouřimi,“ doplnila. Velký zájem byl i o hradiště Vladař na Karlovarsku.

Na zmíněný Sázavský klášter, třetí nejstarší mužský klášter v Čechách, mohou lidé v rámci programu vyrazit ještě 24. srpna a 31. srpna. Archeologický průzkum tam začal ve 30. letech 20. století a trvá dosud. Podle ústavu přinesl mnoho cenných poznatků o stavební historii kláštera, s kterými exkurze návštěvníky seznamuje. Ve stejné dny pak lze vyrazit i na Starou Kouřim, kde jsou pozůstatky rozsáhlého sídla lokálních vládců, které zde bylo od 8. do 10. století. Podle archeologů šlo o jedno z největších tehdejších opevněných center ve střední Evropě.

Z dalších zajímavých lokalit pak mohou lidé třeba v pondělí 23. srpna vyrazit na bojiště u Rozvadova na Tachovsku, kde se zachoval pozoruhodný soubor raně novověkých polních opevnění. V roce 1621 se zde odehrála jedna z bitev třicetileté války. Ve středu 25. srpna budou mimo jiné komentované prohlídky v lokalitách významného velkomoravského hradiště Mikulčice-Valy či středověké tvrze a velkomoravského pohřebiště v Nechvalíně na Kyjovsku.

Pozůstatky po dolování stříbrné rudy se dochovaly ve středověkém hornickém sídlišti v Utíně na Havlíčkobrodsku, kam bude exkurze v pátek 27. srpna. O den později jsou v plánu třeba prohlídky mohylníku ve Lhotě u Kamenných Žehrovic i pozůstatků sakrálního areálu v Sadech u Uherského Hradiště, jednoho z nejvýznamnějších archeologických nalezišť z období Velké Moravy. V neděli 29. srpna se bude konat vycházka po památkách městečka Rabštejn nad Střelou na Plzeňsku.

Září uvede prohlídka pozůstatků hradiště Kotouč a jeskyně Šipka na Štrambersku. V ní byla v 19. století nalezena lidská čelist. Jednalo se o první doklad pobytu člověka neandertálského na území tehdejšího Rakouska-Uherska. Na částečně odtěžené hoře Kotouč pak bývalo na přelomu doby bronzové a železné opevněné hradisko. Letošní Archeologické léto uzavře komentovaná prohlídka zříceniny Karlův hrádek u Purkarce na Českobudějovicku.

Archeologické léto pořádají archeologické ústavy Akademie věd v Praze a v Brně spolu s vědeckými, muzejními a dalšími regionálními pracovišti.

Reklama

Doporučované