Hlavní obsah

O bakaláře je na trhu práce zájem, je jich ale málo

V Česku mají bakaláři čím dál tím lepší uplatnění.

Reklama

Poptávka na trhu práce o vystudované bakaláře převyšuje nabídku, pozice tak často obsazují absolventi s magisterským titulem. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnilo Centrum pro studium vysokého školství.

Článek

České vysoké školství by se v nadcházejícím období mělo zaměřit na větší podporu bakalářských programů. Důvodem je blízký odchod do důchodu absolventů narozených v padesátých letech. Na pracovním trhu za deset let bude o sto tisíc méně absolventů se středním a vysokoškolským vzděláním než v současnosti.

Vyplývá to z průzkumu Absolvent 2018, který na webu zveřejnilo Centrum pro studium vysokého školství. Podle něj bude kvalifikovaných zaměstnanců v následujících letech ubývat. Přitom velkou řadu profesí není nutné obsazovat jen magistry.

Bakaláři už nyní získávají práci mnohem snadněji, než jak tomu bylo dříve. „Ještě před 10 až 15 lety je (absolventy bakaláře) trh práce jen s obtížemi absorboval, avšak v současnosti se již stali jeho přirozenou součástí,” uvádí souhrnná zpráva průzkumu.

Vysoké školy by tak podle průzkumu měly zvážit zavádění krátkých vysokoškolských programů. Tito absolventi by pak nutně nemuseli pokračovat v navazujícím magisterském studiu a naopak jít rovnou do práce.

Vysokoškolský systém by v následujících letech mohl umožnit studovat jednotlivé kurzy, které je zajímají. A to aniž by museli absolvovat jeho celý studijní obor.

Jak se absolventům daří teď?

Čerství absolventi magisterského i bakalářského titulu prakticky neznají nezaměstnanost. Po ukončení školy jich pracuje asi 90 procent. Zbytek do práce ale nenastoupí kvůli tomu, že by nemohli najít práci. „Pokud absolventi nepracují, tak obvykle z jiných důvodů, než je nezaměstnanost, například se jedná o mateřskou nebo rodičovskou dovolenou a tak podobně,” uvádí zpráva.

Zhruba 97 procent z nich po roce v zaměstnání řídí přímo nebo nepřímo minimálně jednoho dalšího člověka. V práci zároveň stráví poměrně hodně času. „Více než třetina absolventů uvádí, že pracuje více než 42,5 hodiny týdně,” ukazují výsledky zprávy.

Zpráva zaznamenává i zvýšenou spokojenost absolventů. To souvisí s vyššími příjmy, které získávají. „Průměrný hrubý měsíční příjem z hlavní práce i dalších výdělečných činností činí pro celou cílovou skupinu šetření Absolvent 2018 více než 42 tisíc Kč, medián je pak 35,5 tisíce Kč.”

Reklama

Doporučované