Hlavní obsah

O bezpečnostní prověrku se už neucházím, řekl Mynář poslancům

Vratislav Mynář.

Reklama

Mynář před několika lety prověrku nezískal. Podal kvůli tomu i správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad, kterou ale posléze stáhl.

Článek

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář neusiluje o získání bezpečnostní prověrky. Zdůvodňuje to tím, že mu zákon neukládá, aby ji měl. Ve středu to řekl poslancům ze sněmovního rozpočtového výboru při projednávání loňského hospodaření Kanceláře prezidenta republiky. Mynář před několika lety prověrku nezískal. Podal kvůli tomu i správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), kterou ale posléze stáhl.

Dotaz na Mynářovu bezpečnostní prověrku ve výboru vznesl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. „Žádný zákon mi neříká, že mám mít prověrku. To znamená, že já se o žádnou prověrku neucházím,“ odpověděl Mynář.

Mynář v minulosti podal na NBÚ správní žalobu, kterou se bránil proti tomu, že mu úřad nepřiznal prověrku na stupeň přísně tajné, počátkem roku 2016. V žalobě napadal proceduru vyřízení jeho věci a důvody, pro které úřad prověrku neudělil.

Zákon povinnost bezpečnostní prověrky pro hradního kancléře neřeší. Změnit to chtěli poslanci Starostů a nezávislých (STAN), Sněmovna ale jejich novelu předloni odmítla. Absence bezpečnostní prověrky vyššího stupně podle odborníků nejvyššímu hradnímu úředníkovi komplikuje práci. Nesmí se seznamovat s utajenými skutečnostmi, nemůže proto prezidenta doprovázet například na jednání NATO.

Podle vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka z loňského ledna potvrdil NBÚ, že to, jak je v prezidentské kanceláři nastaven způsob a úroveň bezpečnostních prověrek, je podle zákona a dodržuje veškerá pravidla pro nakládání s utajovanými informacemi.

Zeman v roce 2013 půl roku po nástupu do funkce prezidenta řekl, že je Mynářovou povinností o prověrku požádat. „Jinak mu hrozí ztráta místa kancléře. Buď ji dostane a zůstane kancléřem, nebo si budu muset shánět kancléře jiného,“ uvedl. Mynář o prověrku na stupeň přísně tajné požádal koncem roku, kvůli průtahům s dodáním potřebných materiálů ale podle médií začalo prověřování až skoro rok poté.

Po informacích ze září 2015, že NBÚ prověrku odmítl udělit, Zeman řekl, že pokud Mynář neuspěje s odvoláním, zbaví jej funkce. V březnu 2017 však prezident uvedl, že pokud Mynář bude dobře vykonávat svou práci a kvůli pomalým soudům nebude rozhodnuto o jeho odvolání, nevidí důvod, aby z funkce odcházel. Loni v lednu Mynář správní žalobu stáhl, krok zdůvodnil obavou o spravedlnost procesu. Hrad tehdy oznámil, že pro výkon jeho funkce je plně dostačující současná prověrka na stupeň vyhrazené.

Reklama

Doporučované