Hlavní obsah

O bývalou ministryni Benešovou se zajímá inspekce. Kvůli vydání podnikatele do Ruska

Bývalou ministryni spravedlnosti šetří inspekce.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

V této kauze již Generální inspekce bezpečnostních sborů v prosinci obvinila deset lidí.

Článek

Po rozsáhlém zásahu proti policistům a advokátům, při němž Generální inspekce bezpečnostních sborů v prosinci obvinila deset lidí, se vyšetřovatelé zajímají o další jména.

Teď prošetřují roli bývalé ministryně spravedlnosti, poslankyně ČSSD a nyní advokátky Marie Benešové. Důvodem je jeden z odposlechů.

Dva aktéři této kauzy se na něm baví o tom, zda by Benešová mohla u ministra spravedlnosti Roberta Pelikána zvrátit vydání podnikatele do Ruska.

Další důkazy k tomu hledali vyšetřovatelé už při domovních prohlídkách v jedné z advokátních kanceláří v centru Prahy. Pátrali, zda tam nenajdou propojení právě na Benešovou a Pelikána.

„Já jsem byl přítomen při těch prvotních úkonech, na jedné té prohlídce, jako obhájce. Některá ta zájmová jména tam byla ze strany policie předestřena jako ta, o která se zajímá,“ uvedl advokát Adam Kopecký, který zastupuje jednoho z deseti již obviněných.

Generální inspekce bezpečnostních sborů nechce prošetřování advokátky Benešové komentovat.

„V této fázi, ve které se tento případ nachází, se nemohu vyjadřovat ke konkrétním osobám,” odmítl odpovědět mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Advokátka Benešová potvrdila, že zmíněného podnikatele zastupovala. Ministr Pelikán ale její žádost zamítl. Zájmu GIBS o svou osobu proto nerozumí.

„GIBS mě nekontaktoval. Vím o tom. Jsem advokát, takže mám právo hájit, koho chci. Jednu kauzu jsem převzala. To je pravda. Zprostředkovával to nějaký známý toho dotčeného a nebylo nám vyhověno,“ uvedla Benešová.

Ministr Pelikán uvedl, že se k prošetřování případu nemůže vyjadřovat.

Reklama

Doporučované