Hlavní obsah

O Češích prohlásil, že se nakonec vždycky po... Dostihne Topolánka jeho minulost?

Zeman? To je minulé století, hodnotí svého rivala Mirek Topolánek.

 

Reklama

Řadu voličů odrazuje kontroverzní minulostí. Kromě Zemana jsem ale jediný kandidát s politickou zkušeností, říká o sobě rád Mirek Topolánek.

Článek

Do souboje o Hrad vpadl na poslední chvíli. Kandidaturu Mirek Topolánek (61) ohlásil v listopadu, dva dny před koncem lhůty pro podání přihlášky. A hned nato ho šéf ANO Andrej Babiš označil za „nejzkorumpovanějšího premiéra v historii“. Topolánek zase Babiše ostře kritizuje za propojování politiky s byznysem.

Topolánek byl kdysi proti přímé volbě prezidenta, a přestože teď sám kandiduje, postoj nezměnil. „Proti přímé volbě jsem dodnes. Do systému vnesla prvek, který s tím zamával,“ říká ve Výzvě.

Podobně jako prezident Zeman i Topolánek přiznal, že trpí cukrovkou. Zeman už prý ale podle něj nebude schopný vykonávat případný další pětiletý mandát.

Klausova podpora

Předsedou ODS se stal v roce 2002, když nahradil po prohraných volbách Václava Klause. Když v roce 2009 vyslovila Sněmovna Topolánkově vládě nedůvěru, prohlásil, že se na Pražském Hradě slavilo „dlouho do noci“. Teď ale Klaus Topolánka a s ním dosavadního prezidenta označil za jediné dva kandidáty, kteří na rozdíl od ostatních nejsou „Marťani“.

Toho, že v prezidentské volbě v letech 2003 a 2008 podporoval Václava Klause, dodnes Topolánek nelituje. „Musel jsem to v roce 2003 udělat, protože jinak by to byl ručník v ringu. V roce 2008 jsem říkal, že když to neudělám, končíme (jako vláda, pozn. red.) zítra, když to udělám, skončíme za rok,“ vzpomíná expremiér.

Topolánek také dodnes sklízí kritiku za své kontakty s lobbisty nebo podnikateli. A nikdy neměl daleko k ostrým vyjádřením. Kdysi ještě jako premiér mimo jiné prohlásil, že se Češi, když dojde na lámání chleba, nakonec vždycky „podělají“.

„Češi jsou pracovití a spořiví, ale jsou hodně provinciální. Často nevidí na druhý dvorek,“ říká teď Topolánek ke svému někdejšímu výroku.

Cítí se zodpovědný za nespokojenost Čechů s politiky? Jaká byla jeho největší politická chyba? Změnil se muž, který kdysi opozičním poslancům ukázal zvednutý prostředníček? A koho by si přivedl na Hrad jako poradce? Sledujte Výzvu Jindřicha Šídla v úvodním videu.

Web Mirka Topolánka: http://www.mirekprezident.cz/

Na transparentní účet se můžete podívat zde.

Reklama

Doporučované