Hlavní obsah

O české pracovníky je stále velký zájem, se zaměstnaností jsme na tom v Evropě nejlépe

Rozhovor s hlavním ekonomem BHS Štěpánem Křečkem o vývoji nezaměstnanosti v ČR a EU.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nezaměstnanost v Česku je zhruba třikrát nižší než ve zbytku EU, konkrétně míra nezaměstnanosti v srpnu letošního roku dosáhla 2,1 % a meziročně se snížila o 0,3 procentního bodu.

Článek

U mužů pak míra nezaměstnanosti dosáhla 1,7 %, u žen 2,6 %. V zemích platících eurem v srpnu nezaměstnanost klesla na 7,4 procenta a byla nejnižší od poloviny roku 2008. V červenci bylo v EU bez práce 6,3 procenta lidí, před rokem pak ještě o čtyři desetiny procentního bodu více.

„Česká republika je na tom se nezaměstnaností nejlépe a zhruba třikrát lépe, než je průměr Evropské Unie. České firmy navíc těží z toho, že náklady na českého zaměstnance jsou pořád zhruba třikrát nižší, než je tomu například v Německu. Přitom čeští pracovníci jsou velmi kvalifikovaní a proto je po nich tak velká poptávka.“ Vysvětluje aktuální čísla hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Mezi členskými zeměmi se hned za Českem drží Německo se 3,1 procenty. Tam ale také stále více továren přechází na kratší pracovní dobu, takzvanou kurzarbeit. „Z pohledu státu je totiž vždycky lepší, když dva lidé pracují na zkrácený úvazek, než když jeden pracuje a druhý je bez práce, tento člověk pak totiž přichází o své pracovní návyky.“ Popisuje německé řešení situace hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Z evropských států je pak nejhorší situace v Řecku (17 procent – údaj za červen) a ve Španělsku (13, 8 procenta). Ve 24 členských zemích EU nezaměstnanost meziročně klesla, nejvíce právě v jihoevropských státech. Vzhůru zamířila pouze ve Švédsku, Dánsku a v Litvě.

Celkově bylo v eurozóně v srpnu bez práce 12,169 milionu lidí, což je o 115.000 méně než v červenci. V celé EU nemělo práci 15,432 milionu lidí, za měsíc se tedy jejich počet snížil o 111.000.

Reklama

Doporučované