Hlavní obsah

O českém chcípáctví, mstivosti politiků a vášni pro létání s režisérem Janem Svěrákem

Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeho výzva Pět vět možná připravila festival o sponzora, podle režiséra ale zachránila to podstatné. V Karlových Varech teď Jan Svěrák uvedl digitálně remasterovanou podobu Akumulátora 1, nejnavštěvovanějšího filmu roku 1994.

Článek

„Chybí nám zdravé sebevědomí,” konstatuje režisér Jan Svěrák. Jeho snímku Akumulátor 1 ale před téměř 25 lety nechybělo. První český velkofilm zve do fantaskního světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími s naší energií.

„Spolupracovali jsme na trikové stránce se studii, kde vznikaly Hvězdné války, a já se tehdy doslova zamiloval,” vzpomíná Svěrák, který toužil být trikovým režisérem. Jeho snímek je dodnes aktuální a mnozí ho přirovnávají k filmům Wese Andersona.

Jaké další triky používá ve svých filmech? Proč ho fascinuje létání? Nemá někdy chuť opustit poetiku spojenou s jeho otcem Zdeňkem? A myslí si, že skutečně existuje spojitost mezi výzvou Pět vět a odchodem ČEZu z partnerství karlovarského festivalu? Dívejte se na rozhovor s Janem Svěrákem přímo z centra festivalového dění ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované