Hlavní obsah

O Český dům v Moskvě se bojím, říká muž, který prodává v Rusku české skláře

Foto: Profimedia.cz

Český dům v Moskvě na snímku z roku 2002.

Reklama

Jiří Podhola do loňského roku vedl Český dům v Moskvě. Teď šéfuje firmě, která „prodává“ v Rusku české skláře. „Současné vztahy obou zemí se na obchodu neprojeví hned,“ říká pro SZ Byznys.

Článek

Podnikání a export českých firem už tak dost komplikuje pandemie koronaviru, ke kterému se teď přidaly další problémy ve vzájemných vztazích mezi Českem a Ruskem. Podle bývalého šéfa Českého domu v Moskvě je na celé situaci nejhorší nejistota a jen velmi těžký odhad dalšího vývoje.

„Jsou tam firmy, které se chystají stavět továrnu a teď stojí před vážným rozhodováním, jestli do toho půjdou, nebo to utlumí. Nikdo totiž své podnikání neřeší ze dne na den, plánujete na několik měsíců a let dopředu. Teď vložíte peníze do nějaké marketingové akce a nevíte, co bude, jestli jste o ty peníze nepřišla,“ říká muž, který sám šéfuje v Moskvě firmě zaměřené na export a jako člověk, který léta vedl tamní Český dům, vidí situaci z obou stran.

Jiří Podhola

Foto: Seznam Zprávy

Jiří Podhola

– Generální ředitel obchodní firmy Ronex zastupující české a slovenské skláře v Ruské federaci.

– V letech 2013 až 2020 působil jako ředitel Českého domu v Moskvě.

– Předtím pracoval ve společnosti OKIN zabývající se správou nemovitostí, měl na starost Rusko, Švédsko, Polsko, Ukrajinu.

Už teď je prý zcela jisté, že oslabení našeho zastupitelského úřadu bude pro tuzemské podnikatele znamenat snížení podpory a poskytovaného servisu, který je ve srovnání s jinými zeměmi nadstandardní.

„Nikde na světě jsem nic takového neviděl. Nesetkal jsem se s takovou šířkou poskytovaných služeb pro české podnikatele, takovým informačním servisem. Už jen to, že představoval koncentraci subjektů, podnikatelů na jednom místě, máte možnost potkávat se s ostatními podnikateli v bezpečném prostředí, navíc na jednom místě zázemí pro celou rodinu i s bytem a sportovišti,“ vysvětluje ojedinělost tamního zastoupení pro podnikatele Jiří Podhola.

Všechno na jednom místě

„Při Českém domě navíc působí Klub českých podnikatelů, u toho CzechTrade, CzechInvest, vše na jednom místě. Takže máte při ruce kontakty na ruské partnery, dokázali jsme těm začínajícím na ruském trhu poskytnout právní minimum, aby věděli, na co si dát pozor, ale i praktické věci. Kam dát dítě do školky. Pro někoho se to může zdát nepodstatné, ale to vše dohromady byla obrovská podpora. Člověk přijel a měl od A do Z servis,“ říká exšéf Českého domu pro Seznam Zprávy.

Vyhošťování pracovníků zastupitelského úřadu se podle něj instituce zásadně dotklo a bude mít významný dopad na jeho činnost.

„Pracovníci, kteří v Českém domě zůstali, se ze všech sil snaží i nadále poskytovat kvalitní služby a věřím, že to tak zůstane i nadále. Například v restauraci a na provozu pracuje několik desítek ruských zaměstnanců a pokud tohle Rusko neumožní, tak ten chod jen tak ze dne na den nezajistíte. Čeští zaměstnanci se nejen prodraží, ale pokud máte jejich omezené počty, limit, kolik Čechů tam může být, tak to prostě nezajistíte,“ obává se Podhola a dodává: „Komplex na výborné adrese v tu chvíli ztrácí význam. O budoucnost Českého domu se vážně bojím.“

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý ředitel Českého domu v Moskvě Jiří Podhola, který dnes působí v Moskvě jako šéf firmy zastupující skláře, mluví pro Seznam Zprávy o dopadech zhoršených česko-ruských vztahů na byznys.

Byznysman Podhola vidí jako potenciální problém vyřizování nejrůznějších formalit ze strany ruských úřadů, například jde o vjezdové dokumenty. Tento proces už výrazně zasáhla proticovidová opatření, diplomatická bouře proto stav pravděpodobně ještě zhorší. „Většina zástupců českých firem nemůže v současné situaci cestovat do Ruska buď vůbec, nebo pouze výjimečně, byly vytvořeny kategorie specialistů, kteří mohou do Ruska přicestovat,“ konstatuje Podhola.

Ani po letech působení v Rusku si netroufá odhadnout, jaká omezení mohou Rusové vůči českým subjektům přijmout. Předpovídá, že ruská strana bude jednotlivé kroky spíš časovat, než aby je zaváděla najednou.

„Nepředstavujme si to ve smyslu ‚Jsou to Češi a od zítřka s nimi neobchodujeme‘. Spíš čekám, že se to dotkne státních zakázek, postupně si všimneme, že jsou české firmy odsouvány z tendrů,“ myslí si.

Ronex

– Je dceřiná firma slovenské společnosti Rona, ta sídlí v Lednické Rovné.

– Zastupuje v Ruské federaci i další české a slovenské značky skla.

– Je obchodní společnost zaměřená na export a import pro ruský trh.

– Více než 20 let působí na ruském trhu, má 24 zaměstnanců.

Kam se nyní vyhrocené vztahy vyvinou, si netroufá vůbec odhadnout, spíš doufá. „Chce se mi věřit, že dohoda o počtech pracovníků diplomatických misí může být prvním krokem k restartu vztahů a jednání mezi oběma zeměmi.“

A upozorňuje, že problémy se kupí už od anexe Krymu v roce 2014. České firmy je pociťovaly tak, že jejich zboží se nesmí dovážet. Pak přišel covid, klesly obraty, někteří přestali do Ruska vyvážet úplně nebo hledali jiné cesty. A do toho přijdou tyhle zhoršené vztahy.

„Mí ruští přátelé to považují všichni za velké neštěstí, že se státy spolu nedovedou dlouhodobě dohodnout. Mnoho z nich dlouhá léta spolupracuje s českými společnostmi, ty vztahy to poznamená, ale na lidské úrovni ne. Aspoň doufám,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované