Hlavní obsah

O Číně jednou vznikne seriál jako o Černobylu, obviňují Američané Peking

Foto: Profimedia.cz

Trumpovi muži. Zleva Mike Pence, Donald Trump i Robert O'Brien (ilustrační foto).

Reklama

Zatímco počet mrtvých ve Spojených státech atakuje 100 tisíc, americký prezident Donald Trump tráví volné dny na golfu a „jeho lidé“ takřka neřízeně pracují na vztazích s Čínou. A nedá se říct, že úspěšně.

Článek

Na druhou stranu se nedá ani tvrdit, že by si Čína o protiúder neříkala. Na nedělním pokračování sjezdu největšího parlamentu na světě čínský ministr zahraniční Wang I prohlásil, že se Washington „zdá být infikován politickým virem“, který obě země dohnal na pokraj nové studené války. Odpověď Spojených států byla poetičtější o něco méně. Nechyběla silná obviňování a ani historická přirovnání.

Podle Bílého domu se údajné utajování šíření koronaviru z Číny „do historie zapíše stejně jako Černobyl“. Jeden by díky tomuto zapomněl, že se počet obětí ve Spojených státech rychle blíží ke sto tisícům. Podle nejnovější studie z Cambridgeské univerzity se přitom stačilo rozhoupat o dva týdny dříve a obětí by v zemi mohlo být o 84 procent méně. Právě snaha zakamuflovat vlastní počty obětí a nemocných má být jedním z důvodů, proč si Spojené státy neberou s hledáním viníka servítky.

Potřebu říci své pocítil také Robert O'Brien, poradce pro národní bezpečnost Donalda Trumpa. V diskusních televizních pořadech o víkendu řekl, že Peking podal na začátku roku Světové zdravotnické organizaci (WHO) „nepravdivé informace“, v důsledku čehož přišlo „mnoho, mnoho tisíc Američanů i lidí po celém světě o život“. A není sám, kdo na účet Číny naložil. Viceprezident Mike Pence pro Breitbart News prohlásil, že Čína „stáhla svět dolů“ a Světová zdravotnická organizace je jejím „ochotným partnerem při zamlčování životně důležitých informací o koronaviru“.

Odvrátit pozornosti od vlastní, nepříliš lichotivé bilance se Trumpova administrativa snaží čím dál vehementněji i kvůli blížícím se prezidentským volbám. Zdroj z Bílého domu pro CNN uvedl, že v době konání, tedy začátkem listopadu, se bude nezaměstnanost ve Spojených státech zřejmě stále pohybovat ve „dvouciferných číslech“. Zmíněný Robert O’Brien se pokusil odvrátit také spekulace o možném odložení prezidentských voleb. Když ale Čína označila výroky Washingtonu za lživé a ženoucí obě země „na pokraj nové studené války“, přešel do protiútoku.

V rozhovoru pro CBS Face the Nation prohlásil, že Peking věděl o blížící se krizi už v listopadu, ale informaci se rozhodl tajit. „Nevíme, kdo o tom v čínské vládě rozhodl, a nezáleží na tom, jestli to byla místní čínská vláda nebo Komunistická strana Číny,“ řekl. „Jednoduše to byla Čína, kdo virus vypustil. Tajili to tak, že jednou o tom HBO natočí show, podobně jako o Černobylu,“ dodal a přirovnal pandemii k jaderné katastrofě na Ukrajině v roce 1986, kterou se sovětské úřady původně snažily tajit. Tentýž názor zopakoval O’Brien pro NBC Meet the Press, kde Čínu obvinil z „utajování, které se zapíše do historie stejně jako Černobyl“.

Podle nezanedbatelného počtu vědců patogen, který infikoval více než 5,3 milionu lidí a zabil více než 342 000 lidí na celém světě, přešel na člověka z netopýra nebo zvířete na jednom ze zvířecích trhů v čínském Wu-chanu. Ale Trump spolu se svým týmem opakovaně dávají najevo svá podezření, že byl koronavirus vypuštěn z Wuchanského institutu virologie. Ke stálicím Trumpovi a Pencovi se tak přidává i O’Brien se svým tvrzením, že „existují důkazy o tom, že byli Číňané zapojeni do špionáže, aby se pokusili získat náš výzkum a technologie, kterými pracujeme na vakcíně“. „Podívejte, mají mnohaletou historii v kradení amerického duševního vlastnictví a amerických technologií. Nedivil bych se, kdyby udělali totéž s vakcínami,“ řekl.

Víkend nevrhl dobré světlo ani na prezidenta Trumpa, který se rozhodl věnovat golfu. Samo o sobě by nešlo o nic kontroverzního, kdyby ve Spojných státech neřádila pandemie a Trump v roce 2014 nekritizoval svého předchůdce Obamu, který si šel odpálit míček v době, kdy se v USA objevil druhý případ eboly.

A i po dohrání golfu ve svém resortu ve Virginii se rozhodl věnovat jiným problémům než pandemii: dostal se do křížku se svým bývalým generálním prokurátorem Jeffem Sessionsem, slovně napadl Joea Bidena, publikoval pár urážlivých tweetů, označil hlasovací lístky za cestu ke zmanipulovaným volbám a vypustil fake news, že „případy nákazy a úmrtí klesají po celé zemi“.

Reklama

Doporučované