Hlavní obsah

O data ze svého facebookového účtu přišel i zakladatel Zuckerberg

O data přišel také sám zakladatel společnosti Mark Zuckerberg.Video: AP

 

Reklama

O úniku osobních dat informoval sám Mark Zuckerberg, potvrdil ho před kongresovou komisí, která vyšetřuje skandál se zneužitím dat 87 milionů uživatelů Facebooku.

Článek

Mezi uživateli sociální sítě Facebook, jejichž data byla zneužita, je i sám zakladatel platformy Mark Zuckerberg. Informoval o tom web The Independent. Zuckerberg to prohlásil před vyšetřovacím výborem amerického Kongresu na otázku kongresmanky Anny Eshoové z Kalifornie. Podrobnosti ale neposkytl.

Zuckerberg už druhý den vypovídá před Kongresem kvůli skandálu ohledně zneužití osobních dat firmami Cambridge Analytica či CubeYou. Společnost také přiznala, že osobní údaje prakticky všech uživatelů sítě se mohly dostat do nepovolaných rukou. Síť totiž umožňovala hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tuto funkci ale už Facebook zablokoval.

Podle Zuckerberga je jasné, že společnost neučinila dost, aby zabránila zneužívání funkcí Facebooku. „Platí to pro falešné zpravodajství, ovlivňování voleb ze zahraničí, nenávistné komentáře a také pro vývojáře a ochranu soukromých dat,” uvedl zakladatel sítě s tím, že firma se málo věnovala své odpovědnosti a to byla chyba.

„Byla to má chyba, omlouvám se. Já jsem spustil Facebook, já ho provozuji a já jsem odpovědný za to, co se zde děje,” sdělil. Firma se prý teď musí zaměřit na kontrolu veškerých svých vztahů s uživateli a ujistit se, že odpovědnost bere dostatečně vážně.

Reklama

Doporučované