Hlavní obsah

OLAF analyzoval dotaci pro Mynářovu firmu. Případ nechal v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Kancléř Vratislav Mynář opakovaně odmítá obvinění z dotačního podvodu.

Reklama

aktualizováno •

Detektivové Evropského úřadu pro boj proti podvodům známého pod zkratkou OLAF upřesnili informace o tom, jak to bylo s šetřením dotace pro firmu kancléře Vratislava Mynáře.

Článek

Případ bezmála šestimilionové dotace pro firmu Clever Management hradního kancléře Vratislava Mynáře vyšetřují čeští vyšetřovatelé.

Podle sdělení zastoupení Evropské komise v České republice se o ni zajímali také detektivové Evropského úřadu pro boj proti podvodům známého pod zkratkou OLAF.

„V této věci probíhá policejní vyšetřování i šetření Evropského úřadu pro boj proti podvodům,“ řekl Seznam Zprávám tiskový atašé zastoupení Evropské komise v České republice Martin Svášek.

Informaci podal jako vysvětlení, proč se jeho úřad nemůže ke kauze Mynářovy dotace vyjadřovat. Přidělení podpory, kterou firma hradního kancléře v roce 2011 dostala na přestavbu původně turistické ubytovny na nynější penzion Malovaný, přitom už několik měsíců vyšetřují české úřady.

Kirill Gelmi z tiskového oddělení OLAF nejprve uvedl, že se obecně nevyjadřují k případům, které úřad prošetřuje. Jako důvod uvedl například ochranu důvěryhodnosti vyšetřování a procesních práv.

Čtyři dny po vydání článku však tiskové oddělení OLAF vyjádření upřesnilo. A uvedlo, že se v tuto chvíli případem firmy Clever Management nezabývají. Tuto informaci následně ještě dovysvětlila mluvčí OLAF Jana Cappello.

„OLAF původně analyzoval informace týkající se případu. Vzhledem ke skutečnosti, že tou dobou už probíhalo vyšetřování české policie, bylo rozhodnuto – v rámci principu subsidiarity – nezahájit duplicitní vyšetřování Evropským úřadem pro boj proti podvodům,“ uvedla pro Seznam Zprávy Cappello.

Kancléř Mynář na písemně položený dotaz Seznam Zpráv, zda jeho firmu OLAF v této souvislosti kontaktoval, nereagoval. A bez úspěchu skončila i snaha kontaktovat ho přímo telefonicky.

Komunikaci s OLAF má v Česku na starosti Nejvyšší státní zastupitelství. Jeho mluvčí Petr Malý však také nechtěl komentovat to, zda případ dotace pro firmu Clever Management právě tomuto evropskému úřadu předali.

OLAF se obecně zabývá případy, při nichž se mimo jiné prověřuje, zda došlo při udělení dotací k pochybení a už vyplacená podpora by se mohla vracet zpět Evropské unii.

Clever Management už byl českým dotačním úřadem ROP Střední Morava vyzván, aby dotaci na penzion vrátil, Vratislav Mynář jako její majitel to však odmítl.

Česká policie začala letos v únoru Vratislava Mynáře v případu trestně stíhat – je obviněn z dotačního podvodu a z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Mynář sice proti němu podal stížnost, ale dozorující státní zástupce ji zamítl.

Policisté stejně jako dříve kontrola dotačního úřadu tvrdí, že Vratislav Mynář v žádosti o dotaci neuvedl pravdivě, že stejný objekt už dříve dostal dotaci od Ministerstva školství.

To totiž v roce 2008 schválilo 13 milionů korun na výstavbu ubytovny pro sportovce pro Spolek Chřibák, jehož byl Mynář členem. Právě z rozestavěného objektu ubytovny pak byla stavba – Mynářovou společností Clever Management – dokončena na penzion.

Podle obvinění byl Vratislav Mynář, který byl hospodářem tohoto spolku, o této původní dotaci detailně informován.

Před dostavbou podepsala Clever Management se Spolkem Chřibák smlouvu o pronájmu objektu za 30 tisíc korun ročně. Tato smlouva však byla podle policie uzavřena v rozporu s podmínkami čerpání dotace, protože spolek nesměl po dobu deseti let nikomu budovu pronajmout.

„Projekt společnosti Clever Management byl ve druhé etapě schválen k financování, ačkoliv měl být správně vyřazen pro nesplnění eliminačního hodnocení, a společnosti byla následně neoprávněně vyplacena podpora,“ napsala policie.

Vratislav Mynář s tímto tvrzením dlouhodobě nesouhlasí. Své argumenty znovu zopakoval ve zmíněné stížnosti. V ní píše, že jeho firma Clever Management v tomto případě žádné jiné dotace nečerpala a projekty nerealizovala. A doplnil, že dotační úřad o předešlé stavbě informovali.

Po publikování článku jsme do článku doplnili nová vyjádření OLAF i její mluvčí a text jsme v duchu této informace upřesnili.

Reklama

Doporučované