Hlavní obsah

O dotaci z COVID-Sport mohou žádat i potrestané kluby

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Za tři až čtyři týdny by měli mít žadatelé peníze na účtu, slibuje předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Reklama

Sportovní organizace, které porušily rozpočtovou kázeň, nemají nárok čerpat peníze z nové výzvy na podporu sportu. Výjimku ale dostanou kluby, které loni potrestalo Ministerstvo školství.

Článek

Pondělní 13. hodinou se otevřela další z vládních dotačních výzev na pokrytí ekonomických dopadů, které způsobily omezující nařízení kvůli novému typu koronaviru. Národní sportovní agentura (NSA) rozdá miliardu, kterou vláda poskytla ze své rozpočtové rezervy.

Žádat mohou všechny sportovní neziskové organizace, které provozují svůj sportovní areál, jsou na některém sportovišti v nájmu nebo musely odložit, případně zrušit plánovanou akci.

„Slíbili jsme, že 15. června bude výzva vypsaná včetně žádosti, to jsme splnili. Počítáme s tím, že od podání žádosti to bude trvat cirka tři až čtyři týdny, než oprávnění žadatelé dostanou peníze na účet,“ předestřel časový harmonogram předseda NSA Milan Hnilička (za ANO).

Už při představování nové výzvy COVID-Sport premiér Andrej Babiš peskoval Ministerstvo školství za to, že neumí vyplácet dotace. A že kvůli přebujelé administrativě nedostaly více než tři stovky klubů peníze na celý rok.

Tyto sportovní spolky podle Ministerstva školství porušily rozpočtovou kázeň. Kvůli tomu by ale nyní neměly dosáhnout ani na prostředky, které rozdává Národní sportovní agentura. Právě takové kluby totiž NSA v podmínkách ze žádosti vylučuje.

Výzva COVID-Sport: podmínka v bodě 12.3

Žadatel v uplynulých 3 letech opakovaně nebo závažným způsobem neporušil podmínky čerpání podpory poskytnuté ze státního rozpočtu podle zákona o podpoře sportu, pravidla boje proti dopingu nebo závažným způsobem neohrozil naplňování programu prevence ovlivňování výsledků sportovních soutěží; skutečnost, že tomu tak je, prokazuje čestným prohlášením (Zdroj: Národní sportovní agentura).

Podle místopředsedy agentury Iva Lukše ale není výklad tohoto odstavce zcela jasný, a tak NSA vyplatí peníze i už jednou potrestaným klubům, pokud o ně budou mít zájem.

„K tomuto ustanovení není žádný výklad. Tím, že tyto kluby od Ministerstva školství loni vůbec nedostaly dotaci, nemohly porušit rozpočtovou kázeň,“ je přesvědčený Lukš. I potrestané spolky tak mohou o dodatečný příspěvek žádat.

Pro malé i pro velké

Další ze slibů, které Babiš dal, bylo, že dodatečné prostředky do sportu půjdou především drobným žadatelům.

„Dotace by měla být určená hlavně pro malé sportovní kluby,“ prohlásil na začátku června Babiš.

To ale nebude tak úplně pravda. Na prostředky sice nedosáhnou soukromé podniky, ale pouze ty neziskové. Na druhou stranu i největší kluby mají vyčleněnou mládež a přidružené tréninkové plochy do neziskového spolku, a to právě kvůli tomu, aby na ně mohly čerpat dotace. I největší kluby si tedy mohou dělat na část z miliardy zálusk. Maximálně může jeden žadatel obdržet 10 milionů korun.

„Nemůžeme dát do výzvy parametr, že velkým nedáme a malým dáme. Podle našich analýz ale ty největší sportoviště v naprosté většině provozují obchodní organizace, které však žádat nemohou,“ říká Lukš.

Stejná podmínka platí i pro sportovní akce, pokud byly naplánovány od března do července, a do konce května organizátor rozhodl o jejich zrušení nebo odložení. Je jedno, jestli šlo o vesnický nebo mezinárodní turnaj, oba mají na podporu nárok, pokud je organizují neziskové sportovní spolky. A opět, i ty největší turnaje spoluorganizuje často taková organizace.

„O zrušení nebo omezení akce ale muselo být rozhodnuto právě do konce května. Je to z toho důvodu, abychom naším programem nevyzvali organizátory k rušení akcí, protože je to výhodné. Zájmem agentury je, aby se akce konaly,“ vysvětluje Lukš.

Ačkoliv budou mít možnost žádat o peníze velcí i malí, ty nejmenší spolky by neměly být znevýhodněny administrativní náročností výzvy. Nemusí posílat žádné dopisy poštou, ani dokládat originály dokumentů. Stačí vyplnit elektronický formulář na webu Národní sportovní agentury, který je navíc upozorní, pokud jim v žádosti něco chybí.

Na druhou stranu i přes výtky premiéra zůstává ve výzvě nutnost vypořádat dotaci se státním rozpočtem. V případě, že ale mají spolky nárok na všechny tři části dotace, stačí navíc vyplnit jen jednu žádost.

Národní sportovní agentura využila softwarového řešení Státního fondu životního prostředí. Od června na ni přitom přešel rejstřík sportu, který Hnilička loni prezentoval jako hlavní opěrný bod vyplácení dotací. Agentura ho ale zatím nevyužije, protože by ho údajně nestihla zprovoznit.

„Sami bychom si taky poradili, ale nezvládli bychom to za 14 dní. Zkušeností Státního fondu životního prostředí v administraci dotací jsou pro nás neocenitelné,“ dodává Lukš.

Reklama

Doporučované