Hlavní obsah

O elektrárny a teplárny Alpiqu se utkají čeští miliardáři Křetínský a Tykač s polostátní firmou ČEZ

O elektrárny Alpiq se utkají čeští miliárdáři Křetínský a Tykač s polostátní firmou ČEZ.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

O elektrárny Alpiq mají zájem dva čeští miliárdáři Křetínský a Tykač s polostátní firmou ČEZ. Shodují se na tom zdroje z energetických kruhů.

Článek

Švýcarská energetická skupina Alpiq opakovaně nabízí na prodej svá česká aktiva. Podle vlastního vyjádření se firma hodlá více soustředit na obory s větším růstovým potenciálem a vylepšit hospodaření. Poprvé se prodej měl konat v roce 2013. Firma nabízela české uhelné zdroje v Kladně a Zlíně. Hodnota dvou nabízených elektráren byla tehdy odhadována na 400 až 450 milionů eur, tedy zhruba 10 až 12 miliard korun.

Podle informací Seznamu se o koupi českých aktiv Alpiqu uchází ČEZ, který dodává do Kladna uhlí z lomu Bílina, svých Severočeských dolů. A dále skupiny EPH Daniela Křetínského a Sev.En Energy Pavla Tykače.

Žádný z mluvčích zmiňovaných společností nesdělil žádné bližší informace. To je však v této fázi běžné.

Křetínský skupuje uhelné zdroje v Evropě systematicky již několik let. Tykač se pokouší o první tuzemskou energetickou akvizici po 5 letech. Naposledy nakupoval, když se mu v roce 2013 podařilo získat od ČEZu chvaletickou elektrárnu za 4 miliardy korun.

Kdo dostaví Dukovany, výměna bezcenných papírků za zlato a superrychlé 3D tiskárny

Skončil v ČEZu, když se postavil politikům. Teď se vrátil k práci pro vládu

Zvláště pro Tykače by úspěch v soutěži o zdroje Alpiqu významný. Jeho holding oznámil loni spuštění rozsáhlé investiční expanze, na niž měl vyčleněnou miliardu eur. To je více než 25 miliard korun. Z nich se mu ale zatím nepodařilo utratit ani korunu. Před měsícem sice Sev.En oznámil dohodu o koupi polovičního podílu v nadnárodní energetické skupině InterGen, která provozuje elektrárny ve Velké Británii a Austrálii. Obchod se ale zatím neuskutečnil, podléhá schválení regulačních orgánů.

Tykačův hlad po nových akvizicích přitom za poslední rok spíš zesílil. Například má zájem o několik elektráren a tepláren v Itálii a Španělsku, které by měly začít prodávat svá aktiva v letošním roce.

„Cena obou tuzemských elektráren Alpiqu může dosáhnout asi 400 milionů eur,” říká Petr Paukner, majitel uhelné firmy Carbounion Bohemia, který se o tato aktiva neúspěšně ucházel už před 5 lety. Tehdy Alpiq české elektrárny neprodal, protože mu nikdo ze zájemců nenabídl požadovanou cenu. „Alpiq bude postupovat podobně, má na ocenění svých aktiv vlastní kalkulaci a nebude určitě prodávat za každou cenu,” míní Paukner.

Kromě Alpiqu je v Česku na prodej také teplárna v Příbrami, kterou prodává konkurzní správce. Na tu podala nabídky téměř desítka zájemců, k nimž patří i ČEZ a Křetínského EPH, stejně jako sám Paukner. Tykač se tentokrát soutěže neúčastní.

Reklama

Doporučované