Hlavní obsah

O euru nerozhodují, přesto se na něj lidé ptají. Kdy by prezidenští kandidáti opustili korunu?

Jak se staví prezidentští kandidáti k přijetí eura? Zmapovali jsme jejich odpovědi.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Česká republika splňuje v podstatě všechny podmínky pro vstup do eurozóny. Stačí dát jen pokyn ke vstupu do systému ERM II.

Článek

Přímý vliv prezidenta na přechod od národní ke společné evropské měně je - podobně jako třeba u otázek migrace - mizivý. Rozhodnutí je v rukou vlády. Přesto se ale na debatách s prezidentskými kandidáty toto téma často skloňuje.

Nepřímou roli v měnové otázce přeci jen prezident sehrát může. „Pokud je prezident silná osobnost a téma na české scéně takzvaně rozehraje, tak samozřejmě nepřímý vliv na vládu může být poměrně výrazný,” připouští hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Miloš Zeman se vzhledem ke své minulosti ekonoma a aktivního politika vyjadřoval k možnému přechodu na euro mnohokrát. V poslední době jeho optimismus brzdí obava z možnosti, že by Česko muselo platit dluhy za jiné členy eurozóny.

Jiří Drahoš v debatách svůj osobní názor příliš neprojevuje. S odkazem na pravomoci prezidenta říká, že na základě odborných rad by měla rozhodnutí učinit vláda.

Jak přesně je na tom Česko v plnění kritérií nutných pro vstup do eurozóny? Jak přesně odpovídají prezidentští kandidáti na otázku, kdy euro přijmout? A co jejich postojům říká makroekonom?

Reklama

Doporučované