Hlavní obsah

O funkci rektora Univerzity Palackého se ucházejí čtyři akademici

Foto: Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

Ilustrační foto.

Reklama

O funkci rektora Univerzity Palackého v Olomouci, která se po odchodu Jaroslava Millera uvolní od začátku května, se ucházejí čtyři akademici.

Článek

Jde o Martina Kudláčka z fakulty tělesné kultury, Jiřího Lacha z filozofické fakulty, Tomáše Opatrného z přírodovědecké fakulty a Martina Procházku z fakulty zdravotnických věd. Volební komise Akademického senátu UP již jejich návrhy ověřila a sestavila oficiální seznam kandidátů, který je zveřejněn na stránkách univerzity www.upol.cz. Volba se uskuteční 31. března.

Všichni čtyři kandidáti jsou profesoři a za sebou mají zkušenost i ve vedoucích akademických funkcích na olomoucké univerzitě. Martin Kudláček z katedry aplikovaných pohybových aktivit fakulty tělesné kultury je zároveň dosavadním prorektorem pro zahraničí vztahy, Jiří Lach z katedry politologie filozofické fakulty byl v letech 2010 až 2018 děkanem fakulty a působil také jako prorektor.

Třetí kandidát Tomáš Opatrný z katedry optiky přírodovědecké fakulty je zároveň předsedou fakultního akademického senátu a v minulých letech působil jako proděkan. Poslední kandidát z abecedního seznamu je současný děkan fakulty zdravotnických věd Martin Procházka, který působí v Ústavu lékařské genetiky lékařské fakulty a v Ústavu porodní asistence fakulty zdravotnických věd.

Nový rektor povede Univerzitu Palackého od 1. května, funkční období mu potrvá do 30. dubna 2025. Volební teze kandidátů budou zveřejněny 14. března a veřejná prezentace je čeká 24. března v aule pedagogické fakulty. První, případně druhé či třetí kolo voleb se před Akademickým senátem UP uskuteční 31. března. Předseda Akademického senátu UP Michal Malacka již dříve avizoval, že senát se do té doby pokusí zajistit vhodné prostory s ohledem na epidemickou situaci.

Současný rektor Jaroslav Miller oznámil svou rezignaci v polovině prosince. Svůj krok odůvodnil obstrukcemi kolem vzniku nového vysokoškolského ústavu CATRIN i svým protestem proti současným způsobům chování na akademické půdě, které se vznikem ústavu úzce souvisí. Funkci složí na konci dubna. Rektorem je druhé funkční období, odejde o rok dříve.

Reklama

Doporučované