Hlavní obsah

O Hamáčkovi chce za zavřenými dveřmi znovu jednat jak ČSSD, tak opozice

Foto: SZ Michal Šula

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Vedení ČSSD ráno vystoupilo ve Sněmovně s tím, že dále stojí za svým předsedou Janem Hamáčkem. Nová zjištění Seznam Zpráv ke kauze Vrbětice označilo za nesmysl. Chce, aby dnes pokračovalo uzavřené jednání Sněmovny na toto téma.

Článek

„Jan Hamáček musí někomu hodně ležet v žaludku. Přesto si nemohu odpustit krátký komentář. Rozumím, že každý novinář chrání svůj zdroj, a nemíním v žádném případě zasahovat nebo kritizovat. Na druhou stranu, novinář nebo politik je občanem a občan, každý občan České republiky, má povinnost, pokud zjistí nebo se dozví o trestném činu, tento trestný čin nahlásit. Pokud tak neučiní, jedná protiprávně,“ řekl na ranní tiskové konferenci ČSSD ve Sněmovně statutární místopředseda strany Roman Onderka (ČSSD).

Sociální demokraté trvají na tom, že ministr vnitra vždy dělal veškeré kroky ve prospěch Česka. Věří, že veškeré pochybnosti by vyvrátili zástupci tajných služeb, kteří se zúčastnili jednání s Hamáčkem, na němž šéf ČSSD podle informací Seznam Zpráv navrhl vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.

V úterý ale šéf Vojenského zpravodajství, šéf Bezpečnostní informační služby nebo policejní prezident nedostali prostor vystoupit. Schůze byla přerušena. Strana proto chce, aby dnes pokračovala.

Sám ministr vnitra Hamáček se ještě dnes vyjádří ke kauze v Poslanecké sněmovně. „Má samostatnou tiskovou konferenci ve 12:00,“ dodal poslanec Onderka.

Redakce Seznam Zpráv trvá na pravdivosti informací týkajících se plánované cesty vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy. Na kritiku ze strany ČSSD reagoval ve středu šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík. „Jsem si naprosto jistý, že informace, které jsme publikovali, jsou pravdivé,“ uvedl.

Ohradil se také proti výpadům ze strany ČSSD vůči konkrétním novinářům, kteří informace získali. „Odmítáme osobní útoky na naše reportéry i na naši redakci, kterých se teď dopouštějí někteří politici, kterým se naše zpráva nelíbila,“ reagoval šéfredaktor Jiří Kubík.

Na pochybnosti reagoval už v úterý v České televizi v Událostech, komentářích.

„Já vám nemůžu říct, co máme v ruce. Každopádně musím říct, že sám jsem ty důkazy viděl, slyšel. Jsou naprosto věrohodné a jsem si naprosto jistý, že ty informace, které jsme publikovali, jsou pravdivé. Musím jenom k tomu ale říct, že ti lidé, se kterými jsme komunikovali, informace nechtěli potvrdit veřejně, nechtěli je říct na jméno,“ uvedl Kubík.

Kdy bude schůze pokračovat?

Jak to bude s pokračováním uzavřeného jednání, zatím není jasné. Dopoledne poslanci jednají o stavebním zákonu. „V debatě chceme pokračovat a chceme tuto debatu ukončit,“ napsal v SMS zprávě pro Seznam Zprávy šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Poté je na programu mimořádná schůze k některým ekonomickým předlohám. Je tak možné, že ke schůzi by došlo nejdříve v podvečer. Každopádně chtějí ji jak opoziční, tak i vládní strany.

„My jako sociální demokracie chceme, aby ta schůze proběhla, a je mi líto, že u toho nemůžete být. Já Janu Hamáčkovi věřím a všichni za ním stojíme,“ řekla na ranní tiskové konferenci ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Zda by do Sněmovny znovu dorazil po včerejšku například nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, také není jasné. Na SMS neodpověděl. V úterý průběh uzavřeného jednání kritizoval.

„K té atmosféře, styděl jsem se. Styděl jsem se, jak to probíhalo, styděl jsem se za způsob komunikace a bylo mi líto lidí, kteří od roku 2014 vyšetřují tuto trestnou činnost. Místo toho, aby se policii, BIS a státnímu zastupitelství dostalo poděkování, tak jsem byl přítomen nejapnému a nedůstojnému divadlu,“ řekl nejvyšší žalobce v úterý ve Sněmovně.

Reklama

Doporučované