Hlavní obsah

O inflaci se starají hlavně potraviny, zdražují ovoce, zelenina a alkohol

O inflaci se starají hlavně potraviny, zdražují ovoce, zelenina a alkohol.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spotřebitelské ceny vzrostly v květnu proti dubnu o 0,7 procentního bodu. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami potravin a alkoholických nápojů. Meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 2,9 %, což bylo o 0,1 procentního bodu více než v dubnu, oznámil Český statistický úřad.

Článek

Spotřebitelské ceny v květnu meziročně stouply o 2,9 procenta, tempo růstu tak zrychlilo z dubnových 2,8 procenta.

Zdražilo zejména bydlení a některé potraviny, například brambory. Naopak levnější byly proti loňskému květnu oděvy a poštovní a telekomunikační služby. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali zpomalení meziroční inflace na 2,6 procenta.

„Vyšší inflace připomněla, že by česká ekonomika s ohledem na výkon ekonomiky mohla stále potřebovat ještě utaženější měnové podmínky. Inflace se opět nachází nad prognózou ČNB – aktuálně 0,2 procentního bodu. Nicméně je pravděpodobné, že ve druhé polovině roku bude inflace zvolna brzdit i bez dodatečného zásahu ČNB,“ napsal Michal Brožka, hlavní ekonom Cyrrus.

Meziročně zdražily brambory o 88,4 procenta, pivo o 7,2 procenta a maso o 2,2 procenta.

Na meziročním zvyšování cenové hladiny se podepsalo i bydlení, kde zdražilo o 3,3 procenta nájemné, o 2,6 procenta vodné a stočné a o 12,5 procenta elektřina. Meziročně dražší bylo také pojištění, finanční služby, alkohol, tabák a stravovací a ubytovací služby.

Naproti tomu oděvy meziročně zlevnily o 3,1 procenta a ceny za poštu a telekomunikace o 1,3 procenta.

Reklama

Doporučované