Hlavní obsah

Naši lidé berou méně než v supermarketu, obhajuje Maláčová růst platů ve státní sféře

Záznam tiskové konference s představitelem odborů a ministrů z ČSSD.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

Sociální demokraté spolu s odbory trvají na plošném zvyšování platů ve státní sféře. Zároveň chtějí, aby bylo výrazně vyšší než současně uvažovaná dvě procenta.

Článek

Odborové organizace v čele s předsedou ČMKOS Josefem Středulou a sociálnědemokratičtí ministři Jan Hamáček a Jana Maláčová už dříve uvedli, že chtějí plošné zvyšování platů ve veřejné sféře o deset procent. Opět o tomto tématu jednali v pátek dopoledne.

Ministryně Maláčová to zdůvodňovala na příkladu „prvoliniových“ zaměstnanců České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). „Ti lidé mají v průměru 21 tisíc korun a dva tisíce osobní ohodnocení. Supermarkety přitom nabízí 28 tisíc korun. Výsledkem je 30procentní fluktuace,“ uvedla ministryně s tím, že práce v ČSSZ, tedy výplata dávek či nemocenské, je náročná a je zde tlak na rychlost.

„Potřebujeme zajistit kvalitní služby, k tomu je potřeba lidi zaplatit. Není možné, aby nám lidé odcházeli do supermarketů,“ dodala ministryně.

Na plošném růstu platů trvá i předseda odborů Josef Středula. Připomněl, že i současný návrh rozpočtu počítá s 2procentním plošným nárůstem. Ten ale podle něj zdaleka nestačí. „To je nižší růst, než na kolik se předpokládá inflace. Znamená to, že by kupní síla státních zaměstnanců klesla,“ uvedl Středula.

Maláčová, Hamáček i Středula se shodli na tom, že by měla vzrůst i minimální mzda. A to na 13 760 korun. Směřovat by podle ministryně práce měla k padesáti procentům mzdy průměrné.

Čas na jednání odborů s vládou se ale krátí. Zároveň proti přání sociálních demokratů a odborářů hraje fakt, že ještě není ani domluvený termín dalšího jednání obou stran. A jejich názory na věc jsou poměrně odlišné. „Věřím, že termín jednání odborů s vládou bude znám už příští týden,“ řekl Středula.

Proti plošnému navyšování je premiér Andrej Babiš (ANO) i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle vyjádření Schillerové z července by takovýto krok nebyl adekvátní. Babiš se nechal slyšet, že by zvyšoval výrazněji například v kultuře, kde jsou platy nízké. 

Vláda počítá v návrhu rozpočtu na příští rok s růstem platů učitelů o 15 procent a u ostatních zaměstnanců, tedy hasičů, policistů či úředníků, s růstem o šest procent. Na plošný růst tarifních mezd by ale směřovala jen část z těchto prostředků.

Reklama

Doporučované