Hlavní obsah

O miliardy dolarů později. Biden zrušil financování Trumpovy zdi

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump během lednové návštěvy zdi na hranici s Mexikem.

Reklama

Joe Biden zrušil nouzový stav, který Trumpově administrativě umožnil financování stavby zdi na hranicích s Mexikem. Některá opatření imigrační politiky bývalého prezidenta si však ještě ponechá.

Článek

„Zjistil jsem, že vyhlášení stavu nouze u naší jižní hranice bylo neoprávněné. Také jsem oznámil, že politikou mé administrativy bude, aby již žádné dolary amerických daňových poplatníků nebyly směřovány na stavbu zdi, a že nařizuji pečlivou kontrolu všech zdrojů za tímto účelem vyčleněných nebo přesměrovaných,“ stojí v dopise amerického prezidenta Nancy Pelosiové, šéfce Sněmovny reprezentantů.

Podle serveru The Hill je vydané prohlášení v této záležitosti posledním krokem a předcházelo mu pozastavení výstavby v první den Bidenova prezidentství. Stav nouze u jižní hranice Spojených států vyhlásil bývalý prezident v prvních měsících roku 2019, ten mu umožnil obejít Kongres a urychlit zisk prostředků potřebných na stavbu zdi například od ministerstva financí či vnitřní bezpečnosti.

Výstavba objektu, který by Spojené státy oddělil od Mexika a jeho obyvatel, byla jedním z protežovaných slibů Trumpovy prezidentské kampaně v roce 2016. Plán se však setkal se silným odporem ze strany demokratů, kteří ovládali Sněmovnu reprezentantů. Republikánský prezident si tak později našel jinou cestu, píše web BBC. Podle původního plánu mělo výstavbu zaplatit Mexiko.

Když Donald Trump opouštěl Bílý dům, projekt měl na kontě útratu přibližně 25 miliard dolarů, což je v přepočtu na koruny částka vyšší než 530 miliard. Bidenovo nové rozhodnutí je nejčerstvější z těch, které ruší některé z klíčových kroků agendy bývalého prezidenta. Již minulý týden Biden podepsal nařízení, jejichž cílem je opětovné sloučení rodin přistěhovalců rozdělených za Trumpovy éry.

„Trumpův stav nouze nikdy nebyl o bezpečnosti,“ napsal na Twitteru po Bidenově vyjádření arizonský demokratický kongresman Raúl Grijalva. „Bylo to o krádeži peněz na financování pomníku jeho rasistické politice podél jižní hranice. Nyní musíme zrušit smlouvy a zajistit, že už ani stopa té zdi nebude postavena.“

Kolik se toho stihlo?

Ještě před tím, než se Donald Trump stal americkým prezidentem, už na hranicích s Mexikem existovala různá oplocení v celkové délce více než 1000 kilometrů. Bariéry se vinuly Kalifornií, Arizonou, Novým Mexikem a Texasem. Během následujících let pak podle informací Úřadu celní a hraniční ochrany USA nová administrativa dokončila přes 700 kilometrů plotu, z velké části však šlo jen o nahrazení stávající struktury.

Počet zadržených na hranici s Mexikem se podle webu BBC v roce 2020 snížil, v předchozím roce však zažil rapidní nárůst. „Snížení dopadených přišlo kvůli zpomalení pohybu migrantů během koronavirové pandemie, a to jak v Americe, tak ve světě,“ cituje web Anu González-Barrerovou z think-tanku Pew Research Center.

Je Trumpův přístup minulostí?

Joe Biden momentálně stojí mezi dvěma krajními názory, píše The Hill; na jedné straně stojí republikáni, kteří chtějí ve výstavbě pokračovat, a na druhé straně ti, kteří kromě zastavení výstavby volají i po stržení dosud existující zdi. Navzdory oficiálnímu zastavení proudících financí však Biden hodlá uplatňovat některé prvky Trumpovy imigrační politiky.

Během středeční tiskové konference Bílého domu to vypadalo, jako by jeho mluvčí Jen Psakiová potvrdila, že nová administrativa během pandemie i nadále umožní úředníkům na hranicích odehnat ilegální přistěhovalce, kteří přijdou žádat o azyl. Důvodem je náročná situace způsobená právě koronavirem a také faktem, že administrativa ještě neměla čas zavést „humánní a komplexní proces zpracování jednotlivců, kteří k hranici míří“.

Reklama

Doporučované