Hlavní obsah

O místo šéfa Letiště Praha se ucházelo šest manažerů, komise vybrala vítěze

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Nový šéf pražského Letiště Václava Havla má být definitivně určen na začátku srpna.

Reklama

aktualizováno •

Mezi zájemci byli podle Seznam Zpráv tři bývalí ředitelé ruzyňského letiště a s nimi i trojice lidí se zkušeností z Českých aerolinií. Komise vybrala Jiřího Pose, který letiště vedl v letech 2011 až 2014.

Článek

O post nového ředitele státem vlastněného letiště v pražské Ruzyni se podle informací Seznam Zpráv ucházelo celkem šest manažerů.

Novým předsedou představenstva Letiště Praha by podle ČTK měl být Jiří Pos, který letiště vedl v letech 2011 až 2014, vybrala ho komise ministerstva financí.

Vícero zdrojů obeznámených s průběhem výběrového řízení uvedlo, že mezi adepty byli jak předchozí ředitelé největšího českého vzdušného přístavu, tak i bývalí manažeři Českých aerolinií (ČSA).

Vybraný Jiří Pos nemá jmenování automaticky jisté. Ještě bude muset předstoupit před vládní výbor pro personální nominace.

„Můžeme potvrdit, že ministerstvo financí obdrželo do tohoto výběrového řízení celkem šest přihlášek. V intencích nominačního zákona nyní probíhá vyhodnocování pohovorů těchto uchazečů před výběrovou komisí. Poté komise doporučí nejvhodnějšího uchazeče vládnímu výboru pro personální nominace. Dokončení výběrového řízení předpokládáme začátkem srpna,“ uvedla už dříve na dotaz redakce mluvčí ministerstva financí Anna Vasko.

Právě resort financí řízený Alenou Schillerovou (ve vládě za ANO) je jediným akcionářem letiště. Nedávno se ministerstvo rozhodlo neprodloužit kontrakt nynějšímu předsedovi představenstva Václavu Řehořovi.

I Řehoř se nakonec po váhání rozhodl do výběrového řízení přihlásit, jak sám potvrdil. Nicméně podle informací Seznam Zpráv nebyl mezi šesticí uchazečů s podobnou průpravou jediný.

Přihlásil se totiž i Martin Kačur, který vedl ruzyňské letiště v letech 2002 až 2005 a nyní řídí privátní pražské Letiště Vodochody propojené s tamním výrobní podnikem Aero.

„Původně jsem to nikde prezentovat nezamýšlel, ale mohu potvrdit, že jsem se do výběrového řízení přihlásil. V našem oboru je post šéfa Letiště Praha ta největší výzva,“ reagoval Kačur na přímý dotaz. Vítězem a další exředitelem v soutěži byl Jiří Pos, který má za sebou i kariéru v Českých aeroliniích a nyní vede regionální Letiště Karlovy Vary.

Vedle této trojice podle neoficiálních informací podal přihlášku také někdejší šéf ČSA Antonín Jakubše. O jeho účasti i účasti Jiřího Pose už dříve informoval také server Zdopravy.cz.

Podle zjištění Seznam Zpráv byl ve výběrovém řízení i někdejší dlouholetý viceprezident ČSA Peter Jusko. V šestici uchazečů byla dle důvěryhodných zdrojů rovněž bývalá manažerka ČSA Hana Šmejkalová, která do loňska vedla letiště v Pardubicích.

Původně se spekulovalo, že by se o řídicí funkci na pražském letišti měl ucházet například i exministr dopravy za ANO Dan Ťok. To se ale nepotvrdilo.

Ťok se „místo toho“ začal ucházet o post v dozorčí radě polostátní společnosti ČEZ. Zatím ale zůstává jen v pozici náhradníka. Ministryně Alena Schillerová o Ťokovi na konci června, těsně před valnou hromadou ČEZ, řekla, že zůstává jen „v záloze“.

Reklama

Doporučované