Hlavní obsah

O návrat džihádistů nestojíme, vzkázal britský ministr vnitra islamistce z Londýna

Pro džihádistku, která se chce ze Sýrie vrátit zpět do Británie, má britský ministr vnitra jasný vzkaz.Video: Zuzana Lachnitová, Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Britský ministr vnitra v pátek varoval, že hodlá zabránit Britům, kteří odešli na Blízký východ a přidali se tam k teroristickým organizacím, v návratu do země. V rozhovoru poskytnutém listu The Times tak reagoval na debatu, kterou vyvolal případ těhotné Britky Shamimy Begumové. Ta odešla do Sýrie v roce 2015 v 15 letech a připojila se k organizaci Islámský stát (IS). Nyní se chce vrátit do vlasti.

Článek

Britský ministr vnitra Sajid Javid vyjádřil svůj postoj k případu islamistky, která v 15 letech v roce 2015 utekla z Británie, připojila se k Islámskému státu a nyní se chce vrátit zpět. „Moje poselství je jasné," řekl ministr vnitra Javid pro The Times. „Pokud jste podporovali teroristické organice v zahraničí, nebudu váhat v tom, abych vám zabránil v návratu," dodal.

„Musíme mít na paměti, že ti, kteří opustili Británii, aby se připojili k IS, byli plni nenávisti k této zemi," zdůraznil v pátek ministr a podotkl, že Británie má k dispozici mnoho možností, jak lidem, kteří se připojili na Blízkém východě k teroristickým organizacím, zabránit v návratu. Včetně té, že budou zbaveni britského občanství. „Pokud se vám podaří vrátit se, měli byste být připraveni na výslech, vyšetřování a možné stíhání," varoval džihádisty ministr.

Javid hovořil o problému britských džihádistů v souvislosti s případem Shamimy Begumové. Nyní devatenáctiletá Britka, která je v devátém měsíci těhotenství, odešla v roce 2015 do Sýrie. V rozhovoru s listem The Times ovšem uvedla, že se chce vrátit zpět a porodit v Británii. V Sýrii mladá žena žila podle svých slov s bojovníkem IS, měla už dvě děti, obě ale zemřely. „Nelituji toho, že jsem sem přišla," řekla rovněž Begumová listu The Times.

Useknuté hlavy v popelnicích Begumovou nešokovaly

Londýňanka Begumová, která nyní pobývá v uprchlickém táboře spolu s dalšími 39 000 lidmi, utekla spolu se svými spolužačkami Amirou Abaseovou a Kadizou Sultanaovou z domova před čtyřmi lety. Odletěly do Turecka a odtamtud se dostaly do Sýrie. Sultanaová zemřela při náletu v roce 2016. Begumová byla provdána za Nizozemce, který se rovněž přidal k Islámskému státu, a žila ve městě Rakka, baště IS ve východní Sýrii.

Ačkoli viděla, jak v Rakce házejí do popelnic useknuté hlavy protivníků, nijak ji to nešokovalo. Svůj život mezi teroristy popsala jako „normální“.

„Byl to takový život, jaký ukazují na svých propagandistických videích, normální. Občas se bombarduje, ale jsou i jiné věci. Už nejsem ta patnáctiletá holčička, která utekla z Londýna. Rozhodně nelituji, že jsem sem přišla,“ říká Begumová. Setnuté hlavy patřily podle Britky lidem „zajatým na bojišti, nepřátelům islámu“.

„Myslela jsem jen na to, co by zajatci udělali muslimské ženě, kdyby měli příležitost,“ prohlásila.

Reklama

Související témata:

Doporučované