Hlavní obsah

O německá víza žádá kolem 70 000 příbuzných uprchlíků. Berlín kvůli nelegálním migrantům prodlužuje pohraniční kontroly

Na 70 tisíc příbuzných uprchlíků žádá o německá vízaVideo: Ruptly

 

Reklama

Dostat se za svými blízkými příbuznými do Německa se v současnosti snaží kolem 70 000 Syřanů a Iráčanů. Kvůli nelegálním migrantům se prodlouží pohraniční kontroly o dalších šest měsíců. Pohraniční kontroly prodlužuje o další půlrok také Dánsko.

Článek

Za občany Sýrie a Iráku, kterým v Německu přiznali status uprchlíka, se chce přestěhovat asi 70 000 lidí. Vyplývá to z údajů německého ministerstva zahraničí, o kterých dnes informovala agentura DPA. Žádosti podali nejčastěji na německých zastupitelských úřadech v Libanonu, Jordánsku, Iráku či Turecku.

Uprchlíci s přiznaným azylem mají v Německu právo na to, aby za nimi do země přišli manžel či manželka a nezletilé děti. Také mladiství, kterým je přiznán status uprchlíka, mohou požádat o to, aby za nimi do Německa přišli jejich rodiče.

Od začátku roku 2015 do poloviny letošního roku udělily německé úřady na základě práva na scelení rodin občanům Sýrie a Iráku už 102 000 víz. Vzhledem k aktuálnímu vývoji ministerstvo zahraničí odhaduje, že do roku 2018 vydá dalších asi 100 000 až 200 000 víz.

Uprchlíkům, kteří požívají jen takzvanou subsidiární, tedy časově omezenou ochranu, dosluhující vláda v březnu loňského roku možnost scelení rodiny omezila a navíc ji pozastavila do března 2018.

Unie konzervativních stran CDU/CSU chce v případě této skupiny s časově omezenou ochranou zamezit scelování rodin i do budoucna. Strana Zelených to odmítá. Scelování rodin uprchlíků bude zřejmě i jedním z témat nadcházejících rozhovorů o vytvoření nové vládní koalice. CDU/CSU, Zelení a liberálové z FDP by měli začít jednat za týden.

Prodloužení pohraničních kontrol

Kvůli značnému rozsahu nelegální migrace a problematické bezpečnostní situaci v Evropě německá vláda rozhodla, že prodlouží pohraniční kontroly o dalších šest měsíců.

Německo zavedlo kontroly na hranicích s Rakouskem v září 2015, tedy v době, kdy příval žadatelů o azyl do Německa vrcholil. Kontroly, ke kterým vedle Německa přistoupilo i několik dalších zemí schengenského prostoru volného pohybu, se uplatňují na základě výjimky. Platnost dosavadní výjimky skončí 11. listopadu.

Prodloužení hraničních kontrol v Německu se všeobecně očekávalo. Již v květnu ministerstvo vnitra dalo na vědomí, že ukončení kontrol na vnitřních hranicích zemí Schengenu kvůli migrační krizi zatím nepřipadá v úvahu. V září se stejným způsobem vyjádřila i kancléřka Angela Merkelová.

Pohraniční kontroly prodlužuje o další půlrok také Dánsko. Důvodem je vážná hrozba teroristických útoků, sdělila Kodaň.

Reklama

Doporučované