Hlavní obsah

O neomezená data nestojí všichni Češi. Bude trvat, než se to změní, říká šéf největšího operátora

Rozhovor s komerčním ředitelem T-Mobilu pro Česko Jurajem Bonou.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Když mohou, Češi data v mobilu využívají.

Článek

Pokrok, který něco stojí. Operátor T-Mobile začne od září nabízet neomezený datový a hlasový tarif, který nemá žádné další podmínky. Jeho cena připomíná začátky telekomunikací v Česku – atakuje 1 600 korun měsíčně.

V řadě evropských zemí jde přitom obdobný tarif sehnat za řádově nižší částky. Přesto je to na tuzemské poměry skok.

Do teď svorně všichni operátoři tvrdili, že pustit datová stavidla nemohou, protože by to nezvládla jejich síť, a také, že tu podobný tarif není potřeba, protože čeští zákazníci neomezená data nevyužijí.

Data T-Mobilu, která sesbíral během letního testu, kdy neomezený datový tarif zpřístupnil plošně všem svým zákazníkům, alespoň zčásti dávají druhému tvrzení za pravdu.

„I přes obrovskou kampaň se nám k bezplatnému datovému létu připojilo jen 40 procent všech lidí, kteří mohli,“ říká komerční ředitel firmy Juraj Bona a dodává: „Čeká nás všechny operátory ještě dlouhá cesta k tomu, než internet v mobilu bude využívat sedmdesát osmdesát procent lidí.“

Podle Bony se navíc také není třeba obávat, že by Češi hromadně začali opouštět pevná internetová připojení, která mají doma, a začali využívat internet jen skrze svůj mobil.

„Naše nároky jsou o mnoho vyšší. Lidé budou chtít sledovat víc videí ve větší kvalitě, přes internet poběží i televize a na to mobilní připojení nestačí,“ vysvětluje.

Síť to ustojí

Druhý, a nejčastější argument operátorů ovšem kompletně padl. Sítě jsou na zátěž připravené. „Při maximálním zatížení jsme se pohybovali kolem 70–80 procent,“ uvedl Bona.

Nejvíc se data využívala ke sledování videí, fotek nebo poslechu hudby.

Většina zákazníků pak spotřebovala za měsíc zhruba 7–12 GB dat, což je ekvivalent dvou až tří 2hodinových filmů v HD kvalitě.

Našli se ale i rekordmani, kteří zvládli během léta prodatovat i víc než 1 TB, což je průměrná velikost dnešního pevného disku v počítačích a rovná se zhruba 500 hodinám videa.

Stojaté vody

Tři tuzemští síťoví operátoři jsou za svoji cenovou politiku dlouhodobě kritizováni. Česko kvůli nim patří ve srovnání cen tarifů a množství poskytovaných dat na chvost Evropy.

Data byla a stále jsou pro operátory alfou a omegou ve výdělcích. Se zavedením neomezeného volání a SMS před sedmy lety pro ně představují důležitý zdroj zisku, protože jejich spotřeba rok od roku roste.

S nabídkou neomezených dat přišel před létem také operátor Vodafone. Pro své zákazníky nastavil řadu podmínek – musí mít od operátora rodinný tarif a doma pevné internetové připojení.

Podle zprávy, kterou operátor na začátku týdne vydal, jsou jeho zákazníci s tarifem spokojeni. Další konkrétní čísla ale neuvedl. Pro server Lupa.cz pouze upřesnil, že průměrná datová spotřeba vzrostla na zhruba 30 GB za měsíc.

O2 chystá na nabídku rovněž zareagovat. „Plánujeme brzy představit revoluční nabídku mobilních tarifů, které budou mnohem lépe zohledňovat datové potřeby zákazníků,“ řekla ČTK koncem června mluvčí společnosti Lucie Jungmannová.

Reklama

Doporučované