Hlavní obsah

O odškodnění od státu se hlásí podnikatelé. Ale i lidé se zrušenou dovolenou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Za březen a duben eviduje ministerstvo vnitra 22 žádostí o odškodnění kvůli koronaviru. Podněty mají i další ministerstva.

Článek

Podle serveru iRozhlas.cz dosahují žádosti o finanční kompenzaci z různých koutů republiky na ministerstvu vnitra zatím několika stovek milionů korun. „Požadovaná náhrada škody činí 57 098 451 korun a ušlého zisku 131 672 182 korun,“ odpověděl na dotazy redakce Adam Rözler z tiskového odboru.

Podnikatelé se podle něj snaží získat peněžní náhradu hlavně kvůli zavřeným obchodům, restauracím či hotelům. „Fyzické osoby pak požadují nahradit zejména náklady spojené s nerealizovanou zahraniční dovolenou,“ pokračoval.

Další žádosti eviduje i ministerstvo financí a ministerstvo zdravotnictví. Nejvíce jich došlo z Prahy, dále z jižní Moravy, Královéhradecka či Plzeňského a Jihočeského kraje.

Podle serveru se navíc připravuje hromadná žádost. Na advokáta Daniela Zinráka, který se na náhradu škod specializuje, se obrátila skupina asi 500 podnikatelů.

Právníci upozorňují, že lidé mají čas požádat o odškodnění do konce srpna. Podle advokáta Tomáše Sokola by žádost měla obsahovat pasáž, že pokud stát do určité doby náhradě škody nevyhoví, následovat bude žaloba. Krizový zákon totiž nepočítá s lhůtou pro vyřízení žádostí.

Reklama

Doporučované