Hlavní obsah

O platební terminál na rok zdarma požádalo zhruba 800 podnikatelů

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

O platební terminál na rok zdarma projevilo zájem v rámci projektu Česko platí kartou zhruba 800 podnikatelů. Z nich téměř pětinu tvoří majitelé kadeřnictví, kosmetických a masážních salonů.

Článek

Každý desátý žadatel je provozovatel restaurace nebo občerstvení. Projekt má za cíl do tří let zvýšit počet terminálů na českém trhu o 30 000. Lhůta pro podání žádosti o terminál zdarma byla prodloužena z konce srpna do 31. prosince. V dnešní tiskové zprávě o tom informovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Po salonech krásy chtějí terminály zdarma vyzkoušet malé obchody s potravinami včetně pekáren a řeznictví, mezi žadateli tvoří 14 procent. Specializované obchody jako hodinářství, šperkařství, květinářství nebo prodejny pro chovatele mají mezi zájemci 12procentní podíl.

K memorandu s MPO o podpoře bezhotovostních transakcí a digitalizaci plateb se nedávno přidala také Asociace českého tradičního obchodu (AČTO), firma A3 Soft, která poskytuje pokladní systémy FiskalPro a společnost Worldline Czech Republic, provozující síť KB SmartPay. Dohodu podepsalo celkem deset organizací. „AČTO vítá tuto aktivitu MPO, která má jednoznačně za cíl rozvoj technologií především u malých a středních podnikatelů často působících ve venkovském prostoru. Během koronakrize jsme si všichni uvědomili výhody možnosti placení platebními kartami a elektronickými stravenkami. Výhody pro obchodníka a zákazníka samozřejmě nejsou jen v oblasti hygieny. Platby platebními kartami jsou pohodlnou a bezproblémovou platbou, která umožňuje neřešit problémy s manipulací a držením hotovosti. Je skvělé, že tento projekt je připravený,“ uvedl předseda představenstva AČTO Pavel Březina.

Podle MPO z praxe vyplývá, že obchodníci přijímající karty vydělávají průměrně o 12 až 18 procent více než prodejci akceptující jen hotovost. V ČR je v současné době 215 000 terminálů. Platební kartami se hradí přes miliardu transakcí, z nichž 853 milionů jsou transakce bezkontaktní. Podle MPO v bezkontaktních platbách je ČR na prvním místě v Evropě.

Informace o projektu podnikatelé najdou na webu ceskoplatikartou.cz. Nárok na terminál na rok zdarma bez poplatků za pořízení a transakčních poplatků mohou získat podnikatelé, kteří v posledních 12 měsících nepřijímali kartu. Nulové transakční poplatky se vztahují na obrat v platbách kartou do 50 000 korun, nad tuto částku budou poplatky účtovány podle standardních podmínek poskytovatele terminálu.

Reklama

Související témata:

Doporučované