Hlavní obsah

O podobě Zelené brány v Pardubicích nejspíš lidé rozhodnou v referendu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubičtí zastupitelé budou ve čtvrtek hlasovat o konání referenda, ve kterém by lidé měli rozhodnout o tom, zda chtějí omítnout památkově chráněnou Zelenou bránu, nebo nechají její zdivo nadále obnažené.

Článek

Na minulém zastupitelstvu jeho členové schválili, že památku, která je symbolem města, nechají omítnout. Později radní Vít Ulrych (Koalice pro Pardubice) a zastupitel Jan Hrabal (ANO) navrhli konání referenda, téma považují za natolik důležité, aby o něm rozhodla veřejnost. Omítnutí stavby ze 16. století podle nich negativně změní podobu centra města na dlouhou dobu.

Radní už návrh na vyhlášení plebiscitu schválili. „Referendum by mělo proběhnout společně s volbami do Poslanecké sněmovny na podzim,“ řekl mluvčí radnice Radim Jelínek.

Náměstek primátora Jan Mazuch (ODS) 12. března hlasoval pro zachování stávajícího stavu památky. Bez fasády je přes 100 let, tehdy ji město nechalo obnažit v duchu historizujícího purismu. „Pro referendum určitě hlasovat nebudu, je to otázka odborná, není až tak zásadní. Referenda by se mělo používat jako šafránu,“ řekl Mazuch.

Podle zastupitele Petra Klimpla se politici zalekli debat veřejnosti na sociálních sítích. „Návrh na referendum mi připadá jako alibismus, zbavení se odpovědnosti za to, co jsem jako zastupitel rozhodl,“ řekl Klimpl.

Odborníci na památky už dříve uvedli, že stavba bez omítky degraduje. Uvnitř je zdivo studené, v létě se na povrchu zahřívá, což ho poškozuje. Omítka by měla bránu ochránit před výkyvy počasí. Konzervace zdiva je podle odborníků nevhodná, je náročná na očištění povrchu kamene a není efektivní. Navíc se musí za pár let opakovat.

Zelená brána měří 59 metrů a je historickou dominantou města. Věž a předbraní pochází z roku 1507. V roce 1538 ji poničil požár. Po opravě se zvýšila o 13 metrů. Od roku 1542 má současnou podobu zastřešení. V roce 1912 město na návrh architekta Bóžy Dvořáka odstranilo omítku.

Reklama

Doporučované