Hlavní obsah

O prodloužení Slunečních králů do září se rozhodne do dvou týdnů

Foto: SZ Michal Šula

Sluneční králové v Národním muzeu.

Reklama

O případném prodloužení výstavy Sluneční králové v Národním muzeu by se mělo rozhodnout do dvou týdnů.

Článek

„Výstava archeologických nálezů, které většinou uskutečnili v Egyptě čeští egyptologové, byla záhy po svém otevření po dlouhé době vyprodaná až do konce, tedy do 6. června. Prodloužení záleží hlavně na egyptské straně, kde je rozhodnutí závislé na tamní vládě,“ řekl ředitel NM Michal Lukeš.

Výstava unikátních nálezů, které dlouho neopustily a již zřejmě neopustí území Egypta, patří k highligtům muzea i současných výstav v Česku. Muzeum musí vyhovět současným opatřením proti šíření nemoci covid-19, a proto prodává vstupenky na konkrétní čas, které jsou i časově omezené. Pro velký zájem návštěvníků prodloužilo otevírací dobu do 22:00. „Pokud by se nepodařilo výstavu prodloužit, uvažovali bychom o tom, že se pokusíme návštěvní dobu ještě prodloužit,“ řekl ředitel.

Výstava se připravovala několik let a v samotném závěru příprav ji loni zbrzdila jarní vlna pandemie koronaviru. Otevřela se poté 31. srpna a za první měsíc ji vidělo zhruba 17 000 lidí. Trvat měla do 7. února letošního roku, na podzim ji ale znovu uzavřela protiepidemická opatření. Krátce se otevřela v prosinci a provázel ji opět velký zájem a prodlužování otevírací doby. Po dlouhé době Sluneční králové přivítali návštěvníky až 4. května.

Vystavený soubor zahrnuje 300 exponátů včetně 80 předmětů nalezených českou expedicí v archeologické lokalitě Abúsír, kde čeští vědci působí už pět desítek let. Výstava také připomíná loňských sto let české egyptologie.

„Zahájili jsme jednání s egyptskou stranou a doufám, že během 14 dnů oznámíme výsledek. Záleží to především na Egypťanech. Je to administrativní proces, který zahrnuje nutnost prodloužit pojistky, prodloužit státní garance, bankovní garance a uzavřít novou smlouvu s egyptskou stranou. Mají proceduru, která končí podpisem premiéra,“ popsal Lukeš snahy o prodloužení výstavy.

„Vůle je zatím naznačována, já bych to rád prodloužil do září, ale nemůžu to stoprocentně slíbit,“ uvedl. Na prodloužení by mohla mít egyptská strana zájem. „Nechtěli po nás žádné zápůjční poplatky, ale dohodli jsme se, že se budeme dělit o vstupné,“ uvedl ředitel. Pro muzeum je ekonomicky nejpodstatnější, aby covid odešel. Výstava, i když je zavřená, má finanční náklady. Ve výstavě je stále přítomen jeden egyptský kurátor. Každý den předměty kontroluje, muzeum kurátorům, kteří se střídají, platí náklady, platit se musí i pojistka.

Reklama

Související témata:

Doporučované